Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След сигнал на граждани на "зеления телефон" на екоинспекцията в Пловдив

Спасиха бяло щъркелче в Прослав

Щъркеловото семейство бедствало - две от малките са намерени мъртви, родителите били болни

Съвместна акция по спасяване на щъркели са провели експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и служители на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД в пловдивския квартал Прослав. Тя беше в резултат на подадени сигнали от граждани на „зеления телефон“ на екоинспекцията, които са изразили и притеснения, че млади птици са изоставени в гнездото и за тях не се полагат родителски грижи.

Експертите установили, че щъркеловото семейство бедства – останал е само единият от възрастните, който е болен, две от малките са намерени мъртви в гнездото и единственият останал здрав екземпляр е трето малко щъркелче.

До гнездото, намиращо се на електрически стълб на ЕВН, е достигнато с помощта на вишка на електроснабдителното дружество. Оттам е свалено здравото малко пернато. Възрастният му болен родител е уловен в двор на къща в съседство. По-късно през деня в покрайнините на кв. Прослав е намерен и втори възрастен щъркел в безпомощно състояние.

Експерти на РИОСВ – Пловдив са транспортилали трите птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където за тях ще бъдат положени специализирани грижи. След укрепването на младия екземпляр, той ще бъде върнат в природата на подходящо място.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето,унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

публикувано на 01.10.24 в 06:27

Министър Карадимов прави първа копка на Нов път КЦМ за Куклен

Първа копка по проекта „Нов път КЦМ“ с дължина около 700 метра ще бъде направена на макадамовия паркинг. Новият път ще осигури благоприятни условия за движение, по-безопасна и бърза транспортна връзка до Куклен. На церемонията от 14 ч. ще присъстват министърът на иновациите Росен Карадимов и представители на общинската и областната..

публикувано на 01.10.24 в 06:22

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

публикувано на 30.09.24 в 21:31

Маестро Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани..

публикувано на 30.09.24 в 16:32

12 загинали и над 100 ранени пешеходци в Пловдив от началото на годината

Над 440 са пътнотранспортните произшествия в Пловдивска област от началото на годината до днес, като загиналите са 40 души, а ранените са 540 – съобщи инспектор Стоян Войводов от сектор "Пътна полиция" в Пловдив. Акцентът на полицейската акция, проведена в Пловдив от май до септември, е пешеходците и водачите на индивидуални превозни средства..

публикувано на 30.09.24 в 15:26