Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Дни на тракийската култура" 2020 започва в Пловдив

Културен център "Тракарт" организира за осма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 25 до 30 юни 2020 г.

Тази вечер от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт.  В програмата участват Вокален ансамбъл „Светоглас“, Китарен Ансамбъл „Академика“, „Родопа пее“ с Анджелика-Гая Меркова, Васил Игнатов, Стефан Маринов, Костадин Петров.

Зона "Култура" в звуковия файл може да чуете Жорж Трак, инициатор и творец - той разказва за дните за слово и музика. 

В програмата участват 8-годишната Анджелика-Гая Меркова, коятоизпълнява родопски песни. Тя работи с вокалния  педагог проф. д-р Светла Станилова и е лауреат на множество конкурси.

Участват още Васил Игнатов-гайда, Стефан Маринов-вокал, Костадин Петров-гайда.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово, представени от Научна конференция “Божественото знание на Древна Тракия” и концерти,  изложби,  излъчване на филми, срещи, четения.

На 27 и 28 юни 2020 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Научна конференция на тема “Божественото знание на Древна Тракия” в коятоучастват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Валерия Фол,  проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, доц. Веселина Вачкова и др.

Акценти в програмата на фестивала са:

·  Изложба „Човек, култура, природа. Древна Тракия и Средновековна България.“ - Институт за балканистика с Център по тракология към БАН;

·  Изложба „Средновековни български символи“ – Институт на свободните изследователи „Хистерион“;

·  Филмите „Изгубеният град на синтите“ и „Мистериалната режисура”- които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов -  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с GrandPrix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив;

·  Камерен Концерт - Красимира Паурова-цигулка и Надежда Кузманова-пиано, с участието на Стефания Иванова-цигулка;

·  Среща с г-жа Таня Доганова Христова - основател и дългогодишен диригент на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел” и прожекция на филма “Ангелогластният”.

·  Тракийски приказки – четене на приказки, подходящо за деца над 5 г.

·  Литературен конкурс „Наследници на траките“ - в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2020 на 30 юни от 18.00 ч. ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, с любезното съдействие на Район Западен, и на Радио Пловдив.

Входът за всички събития е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

обновено на 18.05.24 в 08:13

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54