Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината купува 2000 билета за мача Локомотив - ЦСКА

Едно по едно от сесията на ОбС отпадат спорни предложения

Протести отвън и "приятелски огън" отвътре спряха някои от  спорните предложения в дневния ред на днешното заседание на ОбС - Пловдив. 

Оттеглени бяха предложенията за закупуване от КОЦ-а на нов линеен ускорител, за облагородяването на Сахат тепе и за наемането за 100 хиляди лева на външни консултанти, които да направят анализ за ползите от сливането на общински предприятия. В същото време ГЕРБ поискаха 30 хиляди лева за билети за финала Локомотив - ЦСКА.

Предложението Комплексният онкологичен център в Пловдив да тегли заем от 5 милиона лева, за да купи втори линеен ускорител за лъчетерапия, бе оттеглено от дневния ред на заседанието на пловдивския общински съвет.

Това стана по предложение на Ангел Славов от ГЕРБ и бе подкрепено с гласовете на всички присъстващи 45 общински съветници. Отпадна и предложението на Йордан Иванов от Демократична България за управител на КОЦ да бъдат допускани само кандидати с висше медицинско образование. Това бе отложено за следваща сесия на ОбС.

Зам.-кметът Илия Кирчев пък оттегли своята точка за отмяна на решението на ОбС за сливането на двете общински болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон". 

Преди началото на днешното заседание протестиращи настояха за оттегляне на предложението на кмета на район "Централен" Георги Стаменов за облагородяване на Дановия хълм/ Сахат тепе и възстановяване на ресторанта там. Те настояха за предварително обществено обсъждане, което Стаменов прие и оттегли предложението.

Общинските съветници от ГЕРБ бойкотираха администрацията, като не подкрепиха предложението на кмета Здравко Димитров да се дадат 100 000 лв. за анализ на евентуалното сливане на общински предприятия.

Идеята бе парите да отидат за външна консултантска фирма, която да изготви анализ кои общински фирми със сходна дейност да се слеят, за да се икономисат средства.

Парите в размер на 100 000 лв. обаче бяха гласувани за издръжка на администрацията, по предложение на Ясен Михайлов от ГЕРБ. 

"Това не е бойкот на администрацията, вчера го обсъдихме. Има два доклада за състоянието на общинските предприятия, ако по-нататък има нужда, ще търсим пари. Тези пари ще отидат за други дейности, знаете, че има 17 милиона лева по-малко събрани пари. Тези 100 000 лв. са капка в морето, няма да бъдат изхарчени недобросъвестно", заяви пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров. 

Подкрепено бе предложението на Атанас Узунов от ГЕРБ 2000 билета са за мача на ЦСКА - Локомотив на 1 юли да бъдат раздадени на ветерани, социално слаби и деца фенове. За закупуването на билетите се отпускат 30 хиляди лева.
С 30 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали се“ бе одобрена актуализацията на бюджета на Пловдив.  580 000 лв. ще отидат за други разходи, а не както бе предвидено – за погасяване на остатъка от заема, теглен в мандата на кмета Иван Чомаков. 

Администрацията поиска още 580 000 лв. за различни дейности, сред които 250 000 лв. за издръжка на общината и по 30 000 лв. за 2 от общинските предприятия.

Преди това единодушно съветниците решиха в малките групи на детските градини да бъдат до 28 деца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Майката на убития Митко от Цалапица с последен опит за обрат на процеса

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.   Той е  под надслов „Справедливост за Митко“.  Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството...

обновено на 19.10.24 в 19:17

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 19:11

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Пловдивски медици се окичиха с награди на конкурса „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

публикувано на 19.10.24 в 17:17