Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

6 наградени на феста "Вино и гурме"

Шест комбинации на вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме 2020“. Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година. Виното е предложено от семейната изба Хараламбиеви, чиито лозови масиви са позиционирани в Плевенското село Петърница, а ястието е създадено от шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“. Фамилията на Димитър и Цветелина за първи път участва в дефилето и представи своите нови вина пред посетителите на „Вино и гурме“. Втората награда бе присъдена за ястието рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на шеф Явор, предложено със Сира 2017 от винарска изба „Белица“ в „Ню Амстердам“. Третата награда в конкурса бе присъдена на био малиново вино „Кубера“, отглеждано на 450 метра надморска височина в Розовата долина в комбинация с десерта крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.

Със специални награди за креативност бяха отличени: „Шато Копса“ с млечните продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните изобретения на шеф Явор.  

Петчленно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн инж. Йорданка Алексиева, която е ръководител в катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ. В състава му бяха заместник-ректорът доц. Христо Спасов, който е дългогодишен дегустатор и член на международни жури в престижни винени конкурси, както и доц. д-р Илиана Милкова-Томова от катедра „Хранене и туризъм“. В комисията бе и президентът на „Еуросвилупо“ Джузеппе Аккардо, който повече от 15 години организира изложението „Вкусове от Италия“ в рамките на „Винария“ и представя напитки, храни и биопродукти от Апенините у нас, както и журналистът и ПР Екатерина Кючукова.  Дегустационният конкурс се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в сътрудничество с фондация „Пловдив 2019“, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и провежда за шести път.

 „Голяма част от технолозите и мениджърите на винарски изби са възпитаници на Университета по хранителни технологии. Добра тенденция е, че собствениците на винарски изби търсят възможност да подобрят и разширят производството си, както и да повишат квалификацията си във винения сектор, а УХТ актуализира своите магистърски програми“, заяви зам.-ректорът доц. д-р инж. Христо Спасов.

„Радостно е, че в хотел-ресторантския сектор и туризма нашите възпитаници се реализират добре, както у нас, така и в чужбина. Те познават новите тенденции в кулинарния и винен туризъм и могат умело да съчетават гурме ястия и напитки“, коментира проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. Според нея дефиле „Вино и гурме“ и интересът на посетителите към него въпреки ситуацията е доказателство за качеството на вината и храните, които се предлагат в заведенията в Пловдив.

„Мисля, че представените в конкурса съчетания на вина и храни могат с успех да се явят и на международни изложения“, заяви Джузеппе Аккардо, който има  дългогодишен опит в подбора на напитки и храни.

„Ситуацията с коронавируса попречи да презентираме част от своите нови продукти и сега, на дефиле „Вино и гурме“ се радваме да се срещнем с клиентите и да получим отзиви за качеството на нашите напитки“, коментираха част от участниците. Те споделиха удовлетворението си от мерките за безопасност, взети от организаторите, както и за работата на доброволците 

Седем къщи в Стария град и днес ще посрещат любителите на виното и гурме кухнята до 19 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изсичат 16 дървета на ул. "Леденика", залесяват с нови 39

16 дървета  е ще бъдат изсечени заради изпълнението на проекта на ул. "Леденика" в район "Централен" , съобщи за Радио Пловдив директорът на общинското предприятие "Градини и паркове" Радина Андреева.  Предстои премахването на чинари, липи, американски ясен и сливи, а на тяхно място ще бъдат засадени 39 дървета от вида явор.   Някои от..

публикувано на 14.10.25 в 15:23

Строител и машинен оператор са най- търсените професии в област Пловдив

Строител и машинен оператор са най- търсените специалисти през тази година на пазара на труда, сочи анкетата сред работодателите в Пловдивска област. Проучването, което бе представено днес в областната администрация, се провежда за осма година от Агенцията по заетостта. В анкетата за Пловдив  са участвали близо 300 работодатели, като 90 на сто от..

публикувано на 14.10.25 в 15:02

Бяла топола променя проекта за нов път от улица без изход

Гражданско недолство предизвика промяна на проект за изграждането на нов път между  ул. „Леденика“ и бул. „Копривщица“ в  район „Централен“.  Първите дейности по отварянето на вътрешнокварталната улица без изход започнаха преди дни, а изсичането на първите дървета по трасето изкара хората от близките блокове навън.  Още сутринта беше..

публикувано на 14.10.25 в 13:37
Атанас Зафиров

„БСП – ОЛ“ увеличи резултата си в Пазарджик с 26%

На изборите за общински съветници в Пазарджик "БСП-Обединена левица" е увеличила своя резултат с 493 гласа, което представлява ръст от 26%. От 1892 гласа през 2023 г. сега имаме 2385 гласа, увеличаваме броя на общинските си съветници от три на четири в условията на един изключително разпокъсан политически местен парламент. Това заяви на..

публикувано на 14.10.25 в 13:28

Днес е Петковден

На 14 октомври Православната църква почита паметта на Света Параскева , наричана още Света Петка Българска . Светицата е считана за закрилник на семейството и дома, на плодовитостта и благополучното раждане, затова не е случайно, че именно от празника й започват годежите и сватбите. Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват..

обновено на 14.10.25 в 06:59