Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доган, Пеевски и "Задкулисието" са овладели държавата


Спецпрокуратура и полиция влязоха в президенството тази сутрин.  

Арестувани са двама президентски съветници - Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната - Илия Милушев. 

Как изглежда това развитие на събитията - коментира известният журналист Йово Николов. 

"Това е безспорна демонстрация на сила от страна на главния прокурор. Неговата война с президента датира от проблемите около встъпването му в длъжност,  когато президентът  го бламира в началото. Това е една нечестна и нечиста война!" -  каза Йово Николов.  

Досега Иван Гешев показва, че е функция на премиера, а не борец за справедливост, добави журналистът. 

Един от дефектите на конституционната ни демокрация е именно конструкцията на безконтролна  власт на главния прокурор.  Той има неимоверни правомощия, без обаче  да е избиран пряко от народа, обясни Йово Николов. 

По повод подобни неуредици, той припомни един каламбур от близкото минало, че "на България трябва ВНС, което да забрани други ВНС!". 

Досега не е било толкова явно овладяването на държавата от "задкулисието", дори при всички  досегашни главни прокурори.  Последните действия на Гешев са само демонстративни, настоя Йово Николов.  Според него, 30-годишната ни история на Прехода показва, че в затвора влизат само "кокошкари". 

Прокуратурата твърди, че посочва някой като  безспорно виновен, а тя е просто част от съдебния процес и трябва да го докаже! Затова действията и в момента целят само всяването на страх - подчерта журналистът. 

Доган, Пеевски и "задкулисието" са овладели държавата, а НСО е само умалена еманация на всичко това - коментира той последния скандал с гардовете на НСО и бившият правосъден министър Христо Иванов. 

Според Йово Николов и прокуратурата вече е окупирана от това задкулисие. 

По думите му, Бойко Борисов е доказал, че е като "Тефал" - тефлоново покритие, по което нищо не се лепи. 

Тези хора, във властта - те категорично не искат промяна!, обобщи Йово Николов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14