Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен научен център строят в Пловдив

| обновено на 16.07.20 в 13:46

На официална церемония в пловдивския район „Тракия“ бе направена първа копка на строителството на международен научен център. В него ще работи екип учени, ангажирани с осъществяването на поекта „ПлантаСИСТ“- за фундаментални изследвания по биология, биотехнологии и растителна защита. 

Един от ръководителите му, доцент Цанко Гечев, обясни, че в трите години от старта на работа по проекта, екипът е направил над 70 научни публикации. Работи се и по договори с фирми за приложни разработки.

Проектът „ПлантаСИСТ“ се реализира в рамките на 7 години и е на стойност 15 милиона евро, които са осигурени от европейската програма „Хоризонт 2020“. Отделно от това държавата инвестира през оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в строителството на новите сгради и оборудване.

Пловодете от инвестициите в наука идват доста по-късно, те не зависят от един управленски мандат, а трябва да търсим по-дългосрочно партньорство между държавата, научните среди и местната власт, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева

Кампусът на научния център ще е разположен на площ от близо 23 декара. В него ще има лабораторен комплекс, офиси и аудитории, както и високотехнологични оранжерии. Проектанти са архитектите Илко Николов и Стоян Тодоров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Туристите в Пловдив намаляват, но приходите от нощувки растат

Броят на туристите, посетили област Пловдив  през август,  е намалял с 2.2 % в сравнение със същия месец миналата година.  В нощувките също има спад от 4 %. Това сочат данните на Регионалното статистическо бюро - юг.  Въпреки намалелия брой на туристите в Пловдив и областта, приходите от нощувките на туристи са се увеличили с 10.4 % в..

публикувано на 17.10.24 в 14:44

За да получите съобщение за тест на BG-Alert, настройте си телефона!

Голяма част от пловдивчани не са получили съобщение от системата BG-Alert по време на днешния тест. Оказва се, че проблемът не е в системата, а заради това, че телефоните на повечето хора не са настроени да участват в теста. Според съветника на министъра на вътрешните работи Николай Николов, който е и бивш началник на Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.24 в 14:35

Братята, убили Борис от Столетово, остават в ареста

Пловдивският апелативен съд остави окончателно в ареста братята Иван и Атанас Димитрови, обвинени за убийството на 48-годишния Борис Кисьов в карловското село Столетово. На 6 октомври двамата нападнали и намушкали с нож Кисьов пред дома му в селото посред нощ, за да „уредят“ дългогодишен спор помежду им за дворно място. Атанас Димитров..

публикувано на 17.10.24 в 13:58

Полицията работи по 2 сигнала за търговия с вот в Пловдив

По два случая за покупко-продажба на гласове работи пловдивската полиция в малцинствените квартали – съобщи заместник-директорът на полицията в града комисар Николай Кирков. Засега няма задържани за нарушаване на изборните права на гражданите. Проверени са 180 големи фирми в региона профилактично срещу корпоративен вот, но такива случаи не..

публикувано на 17.10.24 в 13:55

Кметът на Пещера получи приза "Кмет на годината"

Пещера, Самоков и Враца спечелиха големите отличия „Кмет на годината“ 2024 в конкурса, организиран от Kmeta.bg за 12-а поредна година. Победителите във всяка категория са трима – за малка, средна и голяма община. Наградите си тримата кметове Йордан Младенов, инж. Ангел Джоргов и Калин Каменов получиха от вицепрезидента Илияна Йотова. Носители..

публикувано на 17.10.24 в 13:35