Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 135 години от Съединението на България и празника на Пловдив

| обновено на 06.09.20 в 15:30

Пловдив е център на честването на  135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Шести септември е и празник на града. 

По програма

Кулминацията е тържествената заря - проверка, която ще започне в 20.30 часа на площад “Съединение” и на която слово ще произнесе президентът Румен Радев. В тържественото честване ще участват още председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители. 

В 10 часа програмата на празника започна с благодарствен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай в катедралния храм “Успение Богородично“. Като честити празника, владиката припомни, че през последните години в словото си е говорил за мир, любов и солидарност, както и колко е важно Съединението на България. И отбелаза: 

"Всяка година сред народа ни е имало недоволство и някакво неудовлетворение. Всяка година сме констатирали, че има дефицит на единство. Защо ни се случва това? Защо живеем в най-красивата и благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв?". В отговор дядо Николай  призова да се прочете произволна глава от книгите на Вехтия завет, защото по думите му, в тях  "точно се описва какво се случва с царства и народи, когато спрат да зачитат божиите закони, когато алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората“.

В знак на признателност след молебена бяха положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Рачо Николов. Слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

От 19 часа пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” представя  традиционната възстановка на събитията от 1885-та  година.

В празничния ден експозициите „Българско възраждане” и „Съединение на България от 1885 г.” на Историческия музей ще бъдат отворени с вход свободен. През целия ден на откритите сцени в центъра на Пловдив ще има празнични концерти.  

Спиране на движението и мерки за сигурност с КПП-та и без дронове

Във връзка с тържествиените прояви от 18.00 часа до полунощ ще бъде спряно движението по бул. „Шести септември” в участъка от  кръстовището  с  бул. „Руски” до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител”.  Гражданите ще бъдат допускани до площада от 18.30 часа през три контролно - прускателни пункта. Няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние. От 16.00 ч. до 22.00 ч. се забранява използването на дронове в зоната на тържественото честване. 

Как започна тържественият ден - репортажът от молебена е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55