Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват празниците на Стария град под надслов "Отново заедно"

Концерт-спектакъл посветен на Вазов дава началото на празниците на Стария град - 2020 г. 

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ е приготвил за пловдивчани и гостите наситена и разнообразна програма в рамките на традиционните Празници на Стария град. 

Те започват днес, 14.09. в 18:00 ч. с откриване на документална фотоизложба, в която може да се проследи историята на градината „Цар Симеон“ (експозицията ще бъде позиционирана до фонтана Деметра и ще продължи до 14.10.).

В 19:00 ч. на Античен театър официално ще се постави началото на Празници на Стария град 2020 с тържествения концерт-спектакъл „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ!“. В мащабното събитие участват Гвардейски представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, Хорова капела с диригент Нели Трошева, солисти от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Национална гвардейска част, Смесен хор на БНР с диригент Любомира Александрова, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ОДК-Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, със специалното участие на Невена Цонева, Ваня Костова и Боян Михайлов, рецитатори и инструментални солисти.

С оглед спазване на противоепидемичните мерки и изискването за  лимитиране на публиката входът за откриващото събитие е само с покани. С тях можете да се снабдите в Туристическите информационни центрове на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №1 и ул. „Райко Даскалов“ №1 (работно време: от 9:00 до 18:00 ч., без почивен ден).

В следващите дни от празничната седмица екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ залага на образователно-артистични ателиета за подрастващи, спортни занимания на Римски стадион, кино на открито на Небет тепе на 18.09. и 19.09., изложби, концерти, срещи с майсторството на изкусни занаятчии и мн. др. В следобедните часове на 14.09. ще бъдат отворени и разнообразните хранителни зони с вкусове и аромати за малки и големи – на ул. „Тодор Самодумов“ (паркинг на АМТИИ), площада до църквата „Св. св. Константин и Елена“, ул „Съборна“ №22 и Небет тепе. Те ще бъдат отворени в цялата празнична седмица 14-20.09.

Отново заедно с Регионална занаятчийска камара, със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“, с ОП „Радостни обреди“, с Национален институт за недвижимо културно наследство, с изявените творци на Пловдив и България,  с креативна енергия сме подготвили наситена програма и Ви очакваме в Стария град. Входът за всички събития е свободен, при спазване на противоепидемичните мерки в страната.

В програма "Точно днес" интервюто по темата е с Донка Налбантова от общинския институт "Старинен Пловдив", тя е ръководител отдел "Културна политика и информационно обслужване".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34