Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев с биографична книга за актьора Наум Шопов

| обновено на 16.09.20 в 10:35

Книгата  „Наум Шопов. Бележки от един живот”  ще бъде представена тази вечер на сцената на Драматичен театър-Пловдив в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“.

По повод 90-годишнината от рождението на легендарния актьор издателство „Книгомания“ и журналистът Георги Тошев подготвиха биографичното издание, което излезе в рамките на поредицата „Любимци на публиката”. 

Книгата е с черно-бяла като полиграфия и  с подбрани биографични фрагменти с изповеди, спомени и размисли, които  показват  разноликата същност на един от най-големите  артисти в историята на българското кино и театър. Участвал е в над 70 театрални постановки, има над 60 роли в българското кино.

Наум Шопов е една от най-загадъчните публични личности в страната, не обича да говори за себе си и не дава интервюта. Отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени. Но на прага на своите 80 години и изправял се вече веднъж пред смъртта, актьорът узрява за тази идея и чрез Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста с думите: „Време е! По-добре е аз да го разкажа, а не след време, когато ме няма, други да го преразказват с лъжи!“. Всички тези текстове-фрагменти, включени в „Наум Шопов. Бележки от един живот” са последните размисли и послания, записани в болничната стая.

Георги Тошев допълва новото издание на книгата с последния си разговор с актьора от болничната му стая, с фрагменти от недовършената пиеса „Билборд” на дъщеря му Лиза Шопова (актриса, драматург и режисьор), вдъхновена от баща й, както и със спомен от Асен Мутафчиев (актьор и внук на Наум Шопов). 

Включен е и преводът на текст от руски критик със заглавие „Наум – между Габен и Оливие”, публикуван в том от поредицата „Актьори на световното кино”, която се разпространява в бившия СССР в периода 1964–1980 г.

Входът за събитието е с безплатни покани, предварително взети от билетната каса на Драматичния театър. Местата са ограничени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Музей "Борис Христов" представя "Само диви" на Антония Маринова

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

публикувано на 17.05.24 в 10:07

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки. Защитава..

публикувано на 17.05.24 в 09:03

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46