Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Труд поиска оставка и затвор за шефовете на РИОСВ - Пловдив

| обновено на 18.09.20 в 08:29

Близо 50 души се събраха пред входа на Водната палата в Пловдив, за да изразят недоволството си срещу биоцентралата край село  Труд, която според тях системно обгазява селото с неприятни миризми и замърсява въздуха.

Посрещнати със затворени врати, без никой от институцията да слезе при тях,  те облепиха сградата с плакати и лозунги.  

"Оставка"  и "Затвор" гласят надписите по тях, придружени със същите скандирания. 

Причина за острата реакция на протестиращите е нежеланието, според тях, екоинспекцията да вникне реално в проблема и да признае, че Биоцентралата край селото системно отравя въздуха с неприятни миризми. 

С оглед регулярните отговори от страна на РИОСВ на техните жалби, че по данни на замерващите апаратури няма никакви проблеми във въздуха, жителите на с. Труд са убедени, че ръководството на регионалната инспекция най-вероятно са в определени "зависимости" от предприятието. 

Протестиращите  бяха категорични, че тяхната проява няма никакви политически окраски, а искането за оставки касаят конкретно ръководството на РИОСВ - Пловдив. 

Те посочиха конкретните виновници за техния проблем и поискаха оставките на директора на РИОСВ инж. Георгиева и инж. Кондаклиева, ръководител "Контрол" в пловдивската екоинспекция.

Митингът премина мирно, без блокади на движението. Протестиращите заявиха, че ще осигурят техен представител пред РИОСВ - Пловдив, докато инспекцията не признае проблема с обгазяването на с. Труд. 

"Такива акции ще има пред всяка институция замесена в казуса село Труд и призоваваме хора от цялата страна да следват нашия пример" -  заявиха от " Сдружение бъдеще за село Труд"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06

Започна изграждането на моста между Богдан и Московец

Започна изграждането на разрушения от водното бедствие в Карловско през септември 2022 година мост на пътя между селата Богдан и Московец. Движението ще се извършва по обход, от северозападната страна на досега съществуващия път, съобщават от Община Карлово.

публикувано на 17.05.24 в 16:18

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки.  Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Мъж поруга храм и нападна с тухли свещеник и полицай

32-годишен е привлечен като обвиняем за повреждане на храм, заплахи, хулиганство и причинена телесна повреда на полицай, съобщиха от районната прокуратура  в Пловдив.  Четирите обвинения към него са заради инцидент, станал  в четвъртък сутринта в пловдивския храм „Свети пророк Илия“.  По време на сутрешната литургия мъжът започнал да се..

публикувано на 17.05.24 в 13:39