Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са бързи тестове за Covid-19 в училищата

Снимка: личен архив

„Аз съм „за“ присъственото обучение. Смятам, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе социалният ефект върху тях от нарушената комуникация, ще бъде негативен. Училището е част от техния живот и ние нямаме право да налагаме рестрикция върху него. Очаквам, че случаите на заразени с Covid-19 ще се увеличават през следващите месеци“, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Коста Костов.
Той подчерта още, че трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че системата няма да се отнася лекомислено към противоепидемичните мерки.

"Защото, ако има случаи на заразени деца, които живеят с родители от рисковите групи, наивно е да мислим, че те не представляват опасност за тях. Съжалявам, че ще го кажа, но в САЩ има вече смъртни случаи на учители. В страни като Израел, има доказателства, че един ученик заразява 20-25 учители. Подобни случаи има и в САЩ. Да, децата са по-слаби преносители. Около 2 процента от тях в общата популация носят вируса. Сега вероятно този процент ще нарасне. Съжалявам, че трябва да го кажа, но и децата представляват опасност за разпространение на инфекцията. Противоепидемичните мерки на МЗ, които са въведени в училищата, са добри. И ако се спазват, бихме могли да очакваме едни добри резултати", каза още професор Коста Костов.

Той смята още, че е добре да има повече възможности за тестване на учениците с бързи тестове.

„Ако това успеем да осигурим, ние ще имаме една по-добра картина в училищата.  И по-бързо ще имаме ориентация – кои деца носят заразата и кои не. Без да чакаме PCR тестовете“, каза още професор Коста Костов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33