Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Фотев начело на Онкото, според кмета изборът е на ГЕРБ и Иван Тотев

| обновено на 24.09.20 в 13:43


Доктор Пламен Фотев беше избран за временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив. Предложението на ГЕРБ и Кауза Пловдив беше прието с 37 гласа „за“. В предложението е записано, че не се одобрява класирането на кандидатите за конкурса и се обявява нов. 

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев заяви, че е необходим равноотдалечен човек, който не участвал в конкурса за управител на КОЦ-Пловдив. 

Доктор Пламен Фотев не присъства на сесията на местния парламент, което възмути част от съветниците в залата. 

"Този избор е на групата на ГЕРБ и на господин Тотев. Повече подробности от него". Това заяви кметът Здравко Димитров по повод избора на доктор Пламен Фотев за временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив. Той отрече да става въпрос за борба на кланове, което твърдеше в зала общинският съветник от „Демократична България“ Йордан Иванов.

„Грях няма да си слагам. Аз съм вярващ човек, християнин. На гърба на онкоболни, на възрастни, на деца, грях няма да си сложа. В задкулисие не влизам. Така, че кланове, борби, ако някой се бори с някой, това не съм аз“, това каза кметът Здравко Димитров.

Той заяви, че одобрява решението на местния парламент да обяви нов конкурс за шеф на КОЦ-Пловдив.

„Ще направя всичко възможно да има представители от здравната комисия в Парламента, ако трябва и от МЗ. И един път завинаги да приключат тези съмнения. Имат основание хората за съмнения“, каза още Димитров.

Доктор Фотев е бивш управител на ДКЦ "Св. Георги" в Пловдив. Освен медицина, е завършил е право в УНСС. Притежава магистърска степен по икономика към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Има специализации по икономика на здравеопазването. 

Договорът на досегашният управител доктор Парашкев Цветков беше прекратен. Той определи като падане на бреме от гърба  освобождаването си. „Писна ми да ме намесват в техни собствени схеми, заради собствени интереси, личностни войни и така нататък“, коментира той пред Радио Пловдив без да пожелае да назове конкретни имена.

Цветков заяви,че всичко това се е отразило на работата в болницата и описа ситуацията в нея така:  „В някои ситуации не се знае кой кум, кой сват, кой на булката брат“.  Напоследък, според него, са отпаднали и някои правила като етика към пациенти и колеги.

Досегашният управител на КОЦ оцени вече проведения конкурс за поста като пародия и подчерта, че Пловдив е единственият град, който на всеки 3 години сменя управители, по думите му – „поради някакви външни интереси“.

За тях намекна, че са свързани с парите за онкоболните. По думите му, обаче, това не може да става, откакато той е управител, а интересът към поста сега е, защото не се знае нормативната уредба. "Около 4 милиона лева на месец влизат за лечение на онкоболните", каза още д-р Цветков:

„Преди да застъпя аз годишната печалба на диспансера беше около 400 хиляди лева годишно. Сега при същия брой преминали пациенти печалбата е около 2 милиона. Това са счетоводни факти.“ Голямата печалба, според доктора е, защото парите се харчели по различен начин.

Д-р Цветков отказа да коментира новия временно управляващ длъжността управител и дали самият той ще се яви на нов конкурс за поста. По думите му, оставя Онкоцентъра със 7-8 милиона лева, което определи като „блестяща“ кондиция. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ученически рок групи разтърсват Младежкия хълм

Ученически рок групи от цялата страна се събират на 8-то издание на S`Cool Rock Fest в пловдивския STAGE PARK на Младежкия хълм. Мотото на неговото осмо издание е „Рокът за едно по-добро бъдеще“,  като в него ще се изявят ученически рок групи от цялата страна. Заради все по-големия интерес за участие от страна на групите, тази година..

публикувано на 21.06.24 в 07:58

Днес е изпитът по математика за седмокласниците

Очаква се близо 5 700 ученици да се явят днес на националното външно оценяване по математика след седми клас.  Изпитният тест съдържа общо 23 задачи. Толкова бяха като брой и през миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първата част от теста. В този модул всички 20 задачи през настоящата година ще са с избираем отговор - за разлика от..

обновено на 21.06.24 в 07:50

Автобус на водород тръгва по улиците на Пазарджик

Жителите на Пазарджик ще могат да пробват пътуване с първия водороден автобус в България, който ще бъде тестван по улиците на няколко града.  Инициативата е част от „Български водородни дни", които се провеждат от 16 до 26 юни в три града в страната ( София, Стара Загора и Пазарджик) и има за цел да популяризира водородния електрически транспорт като..

обновено на 21.06.24 в 07:50

Фирма "Меритранс" пое линията Пловдив - София

Фирмата на Петко Ангелов "Меритранс" пое линията Пловдив - София, след като стана ясно, че "Хеброс бус" на Веселин Дошков е спряла да я обслужва. "От вчера возим пътници по линията, поехме я по спешност. Обслужваме по същото разписание 4-те курсове, по които возеше "Хеброс бус". Билети се купуват от шофьорите, защото от автогарата не са ни предоставили..

обновено на 21.06.24 в 06:50

Опасни жеги и днес, с температури до 38° на сянка

Жълт код за опасно високи температури издаде НИМХ за петък, 21 юни. Предупреждението от първа степен важи за за горещо време с максимални температури до 35-38 градуса за по-голямата част от страната, и се отнася за по-голямата част от Дунавската равнина, Благоевградско, Пазарджишко, Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Ямболско. В източната..

публикувано на 21.06.24 в 06:16