Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър подкрепи хората от Труд за биоцентралата

На общо събрание на жители от село Труд, в обсъждането по проблема с биоцентралата в селото и милизмите от нея,  участва и здравният министър Костадин Ангелов. Той каза на хората лично това, което по-рано заяви в Пловдив, че ще настоява за  временно спиране на работата на биоцентралата  до отстраняване на всички нарушения , които причиняват миризмите в селото.  

Министър Ангелов  заяви това пред около 200 души от Труд, дошли в Спортната зала на училището в селото, които протестират 6 години против миризмите от централата.  Здравният министър каза още, че  е поискал Министерството на околната среда и водите да направи и ОВОС за работата на биоцентралата  и че  с проблема е запознат и премиерът Бойко Борисов. Той сподели, че преди да стане министър, е протестирал граждански срещу същия проблем в родния си град  Нова Загора. " И аз имам малък син, и аз искам той да диша чист въздух. Няма да се откажа. Няма да се спра пред нищо, това да се случи", заяви министърът.

Областният управител Дани Каназирева  представи на събранието всичките установени нарушения досега, между които е и това за заявени 2700 куб.м. отпадъчна вода годишно, а се оказва, че без заустване, се изливат 22 000. Къде отиват ? Като основен проблем Каназирева посочи заявената  в проекта за централата работа само с растителни продукти, а след това се оказва, че са включени и животински. В понеделник Каназирева каза, че очаква още един доклад.

Жителите на Труд се обединиха в искането за затваряне на централата веднага и в търсенето на отговорност от онези, които 6 години са допускали тези нарушения.

Някои благодариха  на министър Ангелов и областния управител затова, че за първи път се огласяват публично направените нарушения в биоцентралата и изразиха надежда, че  след  тази среща , имат надежда за промяна. Други изразиха съмнения, че  нещо ще се промени, защото слушат подобни обещания от 6 години и  затова се чувстват като " мишки, които се въртят постоянно в една централа". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ангел Георгиев оглавява листата на "Възраждане" в Пловдив

Областният координатор  на Възраждане и депутат в три парламента Ангел Георгиев отново ще води листата на партията за Пловдив град.  На второ място е Емил Янков, който и сега е народен представител, трети е Чавдар Земярски. Той беше кандидат за кмет на община Раковски от за местния вот миналата година.  От партията регистрираха 19 членна листа в..

публикувано на 20.09.24 в 15:35

Полиция и жандармерия охраняват денонощно гроздобера

Съвместни екипи на полиция от Септември и пловдивски жандармеристи от началото на месеца охраняват лозовите масиви за кампанията по гроздобера в този регион.  Техни обособени групи патрулират в зоните на насажденията като осигуряват нормалното и спокойно протичане на кампанията и защита от кражби в землищата на градовете Септември, Белово, Ветрен,..

публикувано на 20.09.24 в 14:15

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито край Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в Карлово. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и..

обновено на 20.09.24 в 13:35

Членовете на СИК от квотата на ДПС ще бъдат разпределени служебно

Напрежение между представителите на фракциите в ДПС възникна при консултациите за разпределението на членовете на СИК в Пловдив- град. Причината е, че от ДПС - Ново начало на Делян Пеевски и от Алиансът за права и свободи, лоялни на Ахмед Доган, предложиха по 459 членове. Това е недопустимо, защото разпределението на база на миналите избори дава..

публикувано на 20.09.24 в 11:27

"Водопада фест" с кулинарно шоу и базар започва в Карлово

Истинска кулинарна фиеста ще има този уикенд в Карлово.  В града идват кметовете на Созопол и Тутракан, за да представят ястия от морски и речни дарове. Кулинарното шоу е част от базар на занаятите и на храните и напитките, подготвен за второто издание на Водопада фест. Проявите започват тази вечер с концерт на ансамбъл „Българе“ на площад „20..

публикувано на 20.09.24 в 09:21