Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кодове за обилни валежи за 12 области у нас

Очакват се валежи над 40 литра на квадратен метър

| обновено на 09.10.20 в 08:18

Оранжев код за обилни валежи е в сила днес за 6 области у нас, а за други шест е обявен жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. 

Оранжев код е обявен за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Силистра. В тези области се очаква да паднат значителни количества дъжд -  на места над 35-40 литра на квадратен метър. 

А в областите Враца, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Добрич е в сила жълт код за дъжд. Там количествата на валежите в отделни райони може да надхвърлят 20-25 литра на квадратен метър.

В събота сутринта все още на отделни места е възможно слабо да превалява, но до обяд валежите навсякъде ще спрат, над по-голямата част от страната и облачността ще намалее. Вятърът ще отслабне и в много райони ще стихне. 

В неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево. Сутрин на места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска облачност, които в отделни райони ще се задържат до около обяд. Сутрин ще бъде сравнително хладно, през деня, със слаб вятър от южна четвърт, бавно ще се затопля и дневните температури ще достигнат до 20°-25°. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55