Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на КОД Пепа Деведжиева алармира:

В МБАЛ "Св. Мина" преценяват КОВИД болните "на око"

Според директора на болницата разполагат с необходимия минимум апаратура и специалисти

В КОВИД отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура и  лекарите преценяват на око резултата от терапията, която прилагат. Това твърди в сигнал до медиите лидерът на партия КОД в Пловдив Пепа Деведжиева, която наскоро настанила свои близки за лечение на коронавирусна инфекция в общинското здравно заведение.

"Сблъсках се със ситуацията в болницата, когато преди дни там бяха настанени моите леля и калеко с тази диагноза. Ако пациент постъпи там с ниво на кислорода в кръвта под 90, се оказва, че няма нужната апаратура, за да му се помогне. Ако се наложи да бъде интубиран, той трябва да бъде транспортиран другаде. Няма дори маски за подаване на кислород, това се прави през едни тръбички, които влизат в носа, няма ехограф, за да се проследи какво се случва с белите дробове. Попитах един лекар как преценяват какво става с пациентите и как решават колко кислород да подават и той ми отговори: „На око.“  Няма дори анестезиолог или пулмолог в това отделение", пише Деведжиева.

"Далеч съм от мисълта, че лекарите не са професионалисти. Няма да кажа лоша дума срещу никого, но ако не са въоръжени с нужната апаратура, техният професионализъм е в изключително занижени проценти", допълва тя. 

В крайна сметка бившата общинска съветничка е преместила близките си в друга болница.

"Искам да предупредя хората какво ги чака,  ако бъдат изпратени в МБАЛ „Св. Мина“. Лекарите от тази болница отказваха там да бъде разкрито отделение за коронавирус, защото са били наясно със ситуацията, но от Общинския и Областния кризисен щаб настояха и това се случи. Разбирам обществената потребност в голям град като Пловдив да има много отделения, но хората очакват във всички тях да получат адекватна медицинска помощ, а това не е така", допълва Деведжиева.

Тя допълва, че болниците са търговски дружества и трябва да реализират печалба, но когато в условия на епидемия срещу това стоят човешки животи, е нехуманно и  аморално. 

"Не приемам това отношение към персонала на болницата, който прави всичко възможно да лекува болните", заяви пред Радио Пловдив директорът на общинската МБАЛ "Св. Мина" проф. Петър Петров

"Имаме нужната апаратура според стандарт на минимума, който се изисква, за да разкрием такъв тип отделение. Специалисти се намират много трудно. Имахме пулмолог - д-р Димитрова, която 2 месеца не излизаше от отделението. Важни са хората, които си дават живота, здравето и сърцето, за да лекуват хората. Освен това болница с нисък финансов ресурс не може да си позволи големи заплати", посочи директорът. 

Проф. Петров отправи лична покана към Пепа Деведжиева, за да огледа КОВИД отделението, тъй като по думите му тя нямала лични впечатления, а са й разказвали за обстановката. 

В момента в МБАЛ "Св. Мина" се лекуват 5 пациенти с коронавирус при капацитет 30 души доказани случаи на КОВИД-19. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23