Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разликите между Източна и Западна Германия са стопени

10
Себастиан Клеве - културен референт в посолството на Германия у нас

Историческата изложба „Преломът на Изток. Живот в преход“ бе открита във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. На церемонията присъства германският посланик у нас Кристоф Айххорн, който бе приветстван от заместник-кмета Пламен Панов.

Изложбата съдържа пана с фотоси, които акцентират върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Някои от тях имат нюанса на носталгията по миналото, други са запечатали надеждите за бъдещето.

„Точно преди 30 години Германия се обедини. С това обединение и с падането на Берлинската стена Европа се прероди. И стремежът към свобода е неделим“ – заяви на откриването посланик Кристоф Айххорн. Той припомни, че при падането на Стената германците са изпитвали широка гама от чувства - един от фотосите показва 4-5 различни лица, на различни възрасти, с различен обаче заряд на емоции в очите.

Заместник-кметът по Културата Пламен Панов отново припомни мащабите на промените, които предизвика в Европа това обединение на Германия.

"С този акт се слага край на един много тъмен период" - подчерта Панов.

Културният референт в посолството Себастиан Клеве разказва за два конкретни фотоса от изложбата – опаковането на Райхстага от Кристо и носталгията по източното хлебче в ГДР, заменено след обединението с натъпканата със заместители и по-скъпа багета.

Г-н Клеве припомня опаковането на Райхстага от Кристо, като факт, свързан както с Германия, така и с България, като визира нашенските корени на художника.

Според г-н Клеве разликите между Източна и Западна Германия са вече стопени, тъй като за тези 30 години е израсло цяло поколение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС - ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота..

публикувано на 14.06.24 в 10:13

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21