Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

| обновено на 26.10.20 в 19:03
4
Two Hours Away
Снимка: Румен Куртев

"Нямам сили" така се казва дебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20". Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се радва на сериозна популярност.

"Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални музиканти, а другите двама, които са и създателите на групата - юрист и икономист. 

Групата има готови общо осем авторски песни, които ще представя през няколко месеца на своята аудитория. Момчетата са готови и за концерти "на живо", когато ситуацията позволи това да се случи.

Вижте клипа и чуйте още за песента "Нямам сили", както и за историята и плановете на "Two Hours Away", в интервюто на Милко Петров с Александър Данев, вокалист на "Two Hours Away". 

История и име на групата - разказ в първо лице от нейните създатели - Александър Данев и Константин Христов

Александър Данев (вокал): „С Константин Христов (Костя) сме приятели още от ученическите години. Запознахме се случайно, отново покрай музиката. Свирихме на една сцена, в две различни банди. Скоро след това видяхме, че ни свързват много повече неща от музиката и станахме и приятели. Така дойде и идеята да пишем музика. Вече и двамата бяхме в студенти – аз в София, (СУ – Право), а той във Великобритания (University of Exeter, London School of Economics). Two Hours Away беше именно часовата разлика между нас. Днес аз живея в София, а Костя и останалата част от бандата в Пловдив – и Two Hours Away продължава да бъде актуално име. След първите ни творчески опити, решихме, че искаме текстовете на песните ни да бъдат на български език. Някъде в този момент към ядрото на групата се присъедини и Кристиан Желев (АМТИИ – пиано и ударни), който е нашият барабанист, както и човекът, който се занимава с продукцията на музиката ни. Вече имахме идея какво искаме да правим – модерно звучаща музика (поп), в който се чуват музикалните ни вдъхновения от 60-те, 70-те и 80-те години. След като завършихме висшите си образования (в което време не спирахме да пишем музика), решихме да работим по студийното записване на съществуващите ни вече песни, както и по аранжиментите за живото им изпълнение. Тогава към групата се присъединиха Симеон Гърнев (бас), и Евелин Демирев (клавишни, вокали), които, заедно с Кристиан, са музиканти по образование и професия.
„Нямам сили“ е дебютното ни парче. За мен (Александър) това е песента, която да си пуснеш в неделя, когато не искаш да влизаш в забързаното ежедневие, което идната седмица ще поднесе.“

Константин Христов (китара): "За мен песента описва момента, в който имаш нужда от минутка, преди да се хвърлиш обратно в хаоса; инстинктивната съпротива към това да напуснеш убежището си, независимо дали то е място, човек или занимание.
Идеята за парчето се появи преди повече от година, в неделя следобед, на терасата на Сашо в София. Бяхме седнали с кафетата, да хванем последните часове слънце и да позяпаме Витоша преди аз да тръгна обратно за работа на сутринта. Заглавието дойде от Сашо (както често се случва), докато ме убеждаваше да приключваме за деня. Текста пък довърших аз, в центъра на Будапеща (за по-удобнo), две седмици по-късно.
По музиката работихме месеци наред заедно със Сашо, Кристиан, Симеон, Евелин и Владислав Мичев (brass)". 

Видео 

Two Hours Away - ''Нямам сили''
Режисьор на видеоклипа на „Нямам сили“ е Жоро Ставрев. "Заедно с него представяме само едно от възможните тълкования за посланието на песента и смисъла на израза „нямам сили“ Репетираме и записваме в Пловдив, във всеки момент, в който можем да нагласим графиците на всички, така че да съвпаднат. Скоро искаме да свирим вече на живо, затова се надяваме и да се подобри обстановката в страната, свързана разпространяването на COVID-19", казват момчетата от Two Hours Away.


Two Hours Away – Нямам сили - https://www.youtube.com/watch?v=if_KjdV13Ek

Music Label: Architecture Productions
Music: Aleksander Danev, Konstantin Hristov 
Arrangement: Two Hours Away
Lyrics: Konstantin Hristov
Vocals: Aleksander Danev
Guitars: Konstantin Hristov
Keys and Backing vocals: Evelin Demirev
Brass: Vladislav Michev
Bass: Simeon Garnev
Drums and Percussion: Kristian Jelev
Mixing & Mastering: Kristian Jelev (Architecture Productions) 

Video:
Directed and Produced by: Joro Stavrev (KINO Film Company)
https://www.kinofilmcompany.com/
Starring: Bozhana Manovska


Галерия

Още от категорията

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов. В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи,..

публикувано на 09.08.22 в 12:47

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.08.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 06.08 до 12.08.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Сара Джио. С обич от Лондон. 308 стр. ок. 4А, Хермес, 2022. Роза Лей. От Венеция с любов. 448 стр., ок. 5А, СофтПрес, 2022. Дейвид..

публикувано на 09.08.22 в 10:43

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21