Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Св. Ефрем Нови в Асеновград

 Специална прожекция на филма „Светецът светкавица“   който представя живота и чудесата на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови,  ще се състои в Асеновград. 

Филмът разказва за живота и дивните чудеса св. великомъченик Ефрем Нови. Във филма журналистът Ангел Бончев ни среща с   десетки хора, докоснати от Светеца светкавица, както  наричат и днес  Св. Ефрем в Гърция и Румъния.  Хората вярват, че този светец  чува молитвите на вярващите много бързо и помага.

 Филмът разказва за ангелския живот, който е водил Св.Ефрем Нови  и разтърсващите му чудеса.

 В лентата участва митрополитът на Трикала и Стагон Хризостом, който разказва за раждането на светията в Трикала и за детските му години в градчето в края на ХІV век, преди нахлуването на отоманците в област Тесалия, когато заграбват мъжките рожби на християните, за да ги правят еничари.

Участие взема и митрополитът на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диоцез се намира манастирът „Благовещение на Пресвета Богородица” в Неа Макри, където е живял и пострадал от мъченията на варварите през ХV век свети Ефрем Нови, а днес се покоят мощите му.

В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за изцеления, връщане към живота, възстановяване от психическо заболяване и други случаи.  Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й.

Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие.

Филмът ще се излъчи от 18.30 часа в читалище "Родолюбие" в Асеновград, което е организатор на събитието. 

Автор на филма е журналистът Ангел Бончев, който е автор и на книга за светеца,  редактор е Емилия Маринова. 

В звуковия файл е интервюто с Ангел Бончев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валери Манолов гостува в "Петното на Роршах"

Среща разговор с писателя Валери Манолов и премиера на стихосбирката „Силуети на раздялата“ ще се състои в литературен клуб „Петното на Роршах“. Книгата се появи на книжния пазар с печата на „Жанет 45“ и по думите на писателя Александър Секулов, „тя е поема за раздялата като вечно възвръщаща се любов“. Авторът има две  издадени стихосбирки –..

публикувано на 28.05.24 в 07:50

Концерт в АМТИИ от програмата на 60-я Камерен фестивал в Пловдив

Първият концерт след откриването на 60-я Камерен фестивал в Пловдив ще се състои тази вечер в Концертната зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. На юбилейното издание на феста гостуват Марко Милетич - виолончело, и Валентина Ненашева - пиано.  В програмата на музикантите са включени произведения на Морис Равел, Клод Дебюси, Сергей Прокофиев и..

обновено на 28.05.24 в 07:40

Соня Йончева с благороден жест към учениците от НУМТИ

Оперната прима Соня Йончева ще осигури на гимназиалните класове на Музикалното училище в Пловдив безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера до края на годината.   Йончева е възпитаничка на НИМТИ  „Добрин Петков“, а жестът й е посветен на 70 годишнината Операта.  Решението й е взето съвместно с екипа на Опера..

публикувано на 27.05.24 в 15:31

Италиански артисти с мост между Салерно и Пловдив

Италианска изложба на автори от Салерно бе открита днес в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.  Артистичната група от художници и поети бе водена от председателката на Творческото сдружение в града Елена Острика. Салерно е градче в Южна Италия с около 130 хил. души население и се намира на глезена отпред на италианския..

публикувано на 27.05.24 в 15:23

Преге - предаване за света на книгите, 25 - 31 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Яница Радева. Годината, която започна в неделя. 188 стр., ок.4А, Жанет 45, 2024. Мартин Касабов. Момчето, което завърза Луната на Земята. 200 стр. ок. 4А, Жанет 45, 2024. Миленко Йоргович. Херкулес. 168..

публикувано на 27.05.24 в 11:36