Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив получи награда за умен град в конкурса на българските общини

| обновено на 31.10.20 в 17:28

Кметът на Пловдив Здравко Димитров беше отличен в конкурса „Кмет на годината“ 2020, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. в категория Smart city, съобщиха от пресцентъра на общината. Церемонията, на която бяха обявени печелившите, бе извълчена късно снощи по  БНТ. Но Димитров не успя да присъства заради корона-карантината си.

“Усилията на Община Пловдив в посока дигитализация и въвеждане на нови технологии не са останали незабелязани и заслужено получиха своето признание, за което искрено благодаря“, коментира кметът в телефонен разговор с организаторите на конкурса. По думите му, общината е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии. 

Пловдив бе отличен и за това,  че по време на епидемията предприе действия за предоставянето на повече услуги онлайн. Създаден бе и безплатен единен телефонен номер 0800 112 32, на който гражданите в рамките на едно обаждане да могат да получат търсената от тях информация.

Градът е на път да стане и първият в страната, чийто Общински съвет ще може да заседава и гласува дистанционно. Въведената от администрацията система eGov box позволява виртуализиране на работното пространство на всеки един общински съветник, което в момента се използва при заседанията на Постоянните комисии на местния парламент. Предстои въвеждане на модул, който да позволява и защитено гласуване от разстояние, така че да може да се провеждат и онлайн и сесиите на Общинския съвет.

Пловдив продължава да увеличава  и обсега на видеонаблюдение. На все повече големи кръстовища и ключови обществени пространства се поставят камери, които от скоро са свързани с органите на МВР и предават информация за нарушители на пътя и престъпления.

Наградата беше получена от зам.-кмета по образование и бизнес развити Стефан Стоянов. Той заяви, че отличието силно мотивира екипа да работи още по-активно. По думите му  дигитализацията e процес и тeпъpвa имa oщe ĸaĸвo дa ce прави. „Paбoтaтa oт дистанция oтĸpи cъвceм нoви xopизoнти пpeд нac. Училищaтa ca caмo eдни oт дoбpитe пpимepи – ycпяxмe дa вдигнeм oблaчнитe тexнoлoгии. Mнoгo oт yчeбнитe зaвeдeния нaпpeдвaт бъpзo и ca нa нивoтo нa yчилищaтa oт Зaпaднa Eвpoпa“, заяви още Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Войнягово и Ново Железаре избират нови кметове

Частични избори за кмет се провеждат днес в село Войнягово, община Карлово, и в село Ново Железаре, община Хисаря. До предсрочния вот във Войнягово се стигна, тъй като досегашният кмет Тодор Танковски беше осъден за кражба. Той получи условна присъда за присвояването на печка тип „камина“ от пенсионерския клуб в селото.  В момента..

публикувано на 20.10.24 в 07:45

Майката на убития Митко от Цалапица с последен опит за обрат на процеса

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.   Той е  под надслов „Справедливост за Митко“.  Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството...

обновено на 19.10.24 в 19:17

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 19:11

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18