Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранното детско развитие е "ключово" за психиката

"Всички ние като общество сме участници  в безпрецедентни събития, които ни поставят на изпитание, както нашата воля, така и морала, така – и чувствата ни.А децата са най-уязвимата част от нашето общество, особено тези, които попадат в рискови групи". Това заяви д-р Иглика Казанджиева - педиатър и дългогодишен партньор на Фондация "За нашите деца", която консултира  децата с проблеми в развитието. 

Като аргументи, че Комплексът за ранно детско развитие и в контекста на събитията е изключително важен,  необходим и значим, тя посочи: " Децата в най-ранна възраст – от 0 до 3 години, които са и целева група на Комплекса,  обхващат новородените във възраст до 2 месеца, кърмачетата от 2 до 12 месеца и яслената възраст от 2 до 3 години, а това е ключов и много значим момент от развитието на детето. Научно-експериментално те са потвърдени като най-важни за психиката и емоционалността на детето."  

Д-р Казанджиева подчерта парадоксалния факт, че точно първите няколко години, от които детето няма никакъв съзнателен спомен, развиват в зародиш  личността му и неговия емоционален свят. Комплексът за ранно детско развитие ще има ключова роля да помогне на тези групи на обществото, които по някаква причина - като увреждане на детето, риск от бедност и изключване, трудности в развитието, са поставени в неблагоприятни условия.

Услугите, които ще се предлагат, са универсални, а това означава, че тези услуги засягат всички сфери за правилното разитие и разкриване потенциала на всяко дете. "Ето защо той ще разполага със здравни специалисти, неонатолози и педиатри, специалисти по ранна интервенция и от образователната сфера, за да се работи на принципа на мултидисциплинарността с цел да се развие потенциала на детето в бъдеще".

„На всеки един етап от постигане на определена желана цел, заложен в инидивидуалния план на развитие, ще има въздействие от определения специалист“.

По думите на д-р Казанджиева, в момент на криза най-рискови са децата от ранна  възраст. "Педиарите и педагозите в ранната възраст сега не са така засегнати, Ковид-инфекцията  не протича с тежка симптоматика, което може да бъде определено като шанс за тези специалисти". 

По думите на д-р Казанджиева, голяма част от ранната интервенция се извършва чрез родителя, чрез човека, който полага непосредствена грижа за детето. Възможностите за работа са много – онлайн комуникации, директен контакт, но не в широка група  и др. при спазване на ограничителните мерки за сигурност.

Мултидисциплинарният подход в  работата с децата в Пловдив вече добива скорост, показват и самите резултати, споделени при срещите на д-р Казанджиева с родителите на децата.

„Това е процес на узряване, на  добиване на интелигентност от страна на родителите как да полагат грижи за дете, което има необходимост от повече внимание, рехабилитация, специални занимания. Те могат и да четат и публикациите, които се правят на тази тема и наистина виждам голяма промяна в обществото. Нещата се развиват в динамика“, подчерта още д-р Иглика Казанджиева. 

"Повече за Комплекса за ранно детско развитие и как можете да подкрепите създаването му - от сайта на фондацията: https://www.detebg.org/bg/plovdiv/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02