Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Държавата се погрижи за родителите в неплатен отпуск

Родителите, които са в неплатен отпуск, поради Ковид кризата ще получат целева помощ от държавата при съответни условия, това каза Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ Пловдив.

Уточнението е за родители в неплатен отпуск, безработни, но регистрирани в Бюрото по труда и тези, които не могат да работят онлайн. Помощта е за деца до 14 годишна възраст, могат да кандидатстват двмата родители, като парите се дават пропорционално за дните, в които се налага да бъдат вкъщи. Месечният доход на семейство с едно дете не бива да надвишава 2745 лв., на семейство с две деца съответно 3660 лева.

Трябва да имате уведомление от детската градина или училището, че детето минава на обучение от разстояние с разрешение на директор, областен, общински щаб или е под карантина. Представете и служебна бележка, че сте в неплатен отпуск.

Г-жа Танева каза още, че се очаква голямо натоварване на социалните работници, защото телефоните непрекъснато звънят. Най-бързо заявленията и служебните бележки могат да се подават в дирекция „Социално подпомагане“, сканирани или снимани на имейл: ao@asp.goverment.bgq, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване на адрес: https://rb.gy/ym/vr0

Ако бъдете одобрени ще получите средствата си още преди Коледа. Документите се приемат до 10, 12-ти декември. Заявлението-декларация може да се изтегли от сайта на Агенция „Социално подпомагане“, както и служебната бележка, която попълва работодателят.

Помощ няма да получат родители с деца до 1 година,  както и тези деца, които не посещават детска ясла или градина. Необходима е още една служебна бележда на другия родител за дохода от предходния месец. Доходният критерийи е 915 лв. на член от семейството.

Работното време е от 9 до 17.30 без прекъсване.

Интервюто с Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ Пловдив е в звуковия файл.


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 12.08.22 в 16:39

Златният тракийски град остана без финансиране

Древният тракийски град край карловското село Васил Левски остана без финансиране от Министерството на културата. Това заяви доц. д-р Костадин Кисьов в предаването "Точно днес" Той обясни, че от 150 подадени договора във ведомството са подписани по-малко от 10, което означава, че се блокира археологическия сезон в страната. Крайният срок..

публикувано на 12.08.22 в 13:00

Храмът, поклонниците и търговците в Бачково

В навечерието на празника Голяма Богородица – 15 август, когато е храмовият празник на манастирската църква „Успение Богородично“, се полагат усилията на Светата обител да бъде облагородена. Проектът на игумена епископ Сионий и брат на манастира предвиждат всички служения и павилиони по пътя към..

публикувано на 12.08.22 в 11:15

Ако ПП и ДБ се коалират, ГЕРБ няма да спечелят

Ако „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се коалират за изборите ГЕРБ няма да са първа политическа сила каквито са нагласите на хората към днешна дата според последните ни социологически проучвания. Това коментира социологът Добромир Живков в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Проучването сочи, че при избори днес в..

публикувано на 12.08.22 в 09:58