Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на откритите базари в Пловдив готвят протест

Ако заболеваемостта спадне, ще ги разрешим, отговарят от Общината


Протест пред общината в понеделник обмислят фермери от региона и участници в откритите коледни пазари в Пловдив, след като като местната власт забрани техните традиционни празнични изложения.

Организаторите на базара в Капана и коледния панаир на занаятите  изпратиха открито протестно писмо срещу това решение до градската управа, и здравното министерство, с апел забраната да отпадне.

В него те недоволстват срещу двойния  стандарт  между тях и редица други организации със сходна дейност, която е свободно разрешена. Освен това припомнят,  че  в заповедта на здравния министър се дава разрешение за тяхното провеждане.

Това е двоен стандарт, така, защото ние сме затворени, докато големи магазини и институции, дори отворената Ледена пързалка с крупни струпваня на потоци от  хора, свободно функционират – коментира една от организаторите на откритите пазари  в Пловдив Гергана Кабаиванова.

„Не разбираме мотивите за това, защо точно в Пловдив се спират  фермерските пазари?  Нашите събития се случват на не повече от 10 открити щанда, разположени отвън, на над метър разстояние и с всички предпазни мерки на продавачите.  Общинските пазари, Руския пазар, големите хипермаркети, по-добре ли организират посетителите си от нас?“ – негодува Гергана Кабаиванова.

Планирахме голям Коледен пазар, точно когато хората имат интерес да не посещават, защото предлагаме пресни и здраословни пхрани. Това обаче сега пропада, добави тя. 

По думите и, най-засегнати са малките производители от региона, които разчитат на тези празнични пазари за реализация на продукцията си.  Имаме и онлайн форми на търговия, но те са незначителни, в сравнение с откритите,  доказали се открай време традиционни изложения, твърди Гергана Кабаиванова.

Песимисти сме, че властите ще реагират  в наша полза, допуска тя.

Готови сме от понеделник да излезем на протест, ако забраната не отпадне.  Той ще бъде ефективен, пред общината, предупреди от името на организаторите на откритите коледни пазари Гергана Кабаиванова.

От Община Пловдив отговориха,  че кризисни щабове на местно ниво имат право да вземат допълнителни мерки, които са извън обсега на заповедите на здравния министър. 

С оглед на актуалната обстановка: високи нива на заболеваемост с Ковид-19 в Пловдив, намаляващ капацитет на болниците и свръх натовареност на медицинския персонал, Общинският кризисен щаб е препоръчал издаването на забранителната заповед за публични мероприятия до 21 декември 2020 г.

Общинските пазари работят, тъй като са ситуирани на отредени за целта места, където дейността е организирана без смесване на потоци от хора и с подсигурени входове и изходи.  На организаторите на фермерските пазари е дадена възможност да предлагат продукцията си на общинските пазари, изтъкват в отгоовар си от  градската управа. 

Оттам уточняват, че  ако се отчетат предпоставки за облекчаване на мерките, ще бъде предоставена възможност за превеждане на публични събития след 21 декември 2020 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55