Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската Коледа“ подкрепя Николай Брънков от Ягодово

| обновено на 07.12.20 в 11:52

Николай Брънков е на 15 години от Ягодово. Още на осем месеца лекарите му поставят диагноза Детска церебрална парализа. Момчето не може да ходи без чужда помощ.

„Той не може да ходи сам. Нужна му е всекидневна физиотерапия. Затова стигнахме до „Българската Коледа“. Благодарна съм, че има много такива дарители, с добри сърца хора, които помагат на тези деца в неравностойно положение“, разказа неговата майка Мария Босакова, която е неотлъчно до него още от раждането му.

Майката на Николай казва, че семейството не може да покрие финансово годишните разходи за физиотерапия. Затова помощта от 1000 лева, която се отпуска за момчето от „Българската Коледа“ я приемат с благодарност. 

„Ако трябва да се заплаща, на час физиотерапия струва 30 лева. По Здравна каса ни се полагат седем дни, което за един месец е недостатъчно. Средствата от „Българската Коледа“ осигуряват терапията за около два-месеца и половина. Не са малко парите “, казва Мария Босакова. 

Диагнозата Детска церебрална парализа при Николай изисква ежедневни усилия от страна на момчето и неговите родители, домът им изцяло е оборудван с всичко необходимо за нормално съществуване:

„През ден ходим на физиотерапия. Понеже му идва много, понякога отказва да прави гимнастика. Редуваме физиотерапия с колело, когато е топло. Правим упражнения и вкъщи. Всичко е оборудвано, както е при физиотерапията. Борим се и вкъщи, защото иначе само един час физиотерапия на ден е недостатъчно“, разказа още майката на Николай Брънков.

Момчето ходи на училище от първи клас, което се отразява много добре на неговото развитие, но денят му се оказва доста тежък.

„Ходим на училище. След това на физиотерапия, после се връщаме. Занимаваме се нещо за финната моторика, за говор. Така е всеки ден. В свободното време Николай обича да гледа филмчета, да слуша музика, да караме колело, когато е топло. Направихме специализирано колело, за да може да кара. И така всеки ден, вече 15 години“, обясни Мария Босакова.

Николай Брънков получава подкрепа от „Българската Коледа“ от повече от четири години, а неговата майка призова повече хора да подкрепят кампанията.

„За мен и за всички родители в моето положение е важно. Има и много нуждаещи се деца, които имат и други заболявания, а нямат възможност финансово да се покрият техните нужди“, подчерта майката на петнайсет годишния Николай Брънков.

В звуковия файл можете да чуете историята на Николай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07