Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - промяна и надежда за добро

| обновено на 30.12.20 в 17:11


Всички ние сме склонни да свикваме с уюта на ежедневието си. Приемаме го за неизменна даденост и губим способността си за приспособяване, точно тази способност, която ни е превела през дългия път на еволюцията. После настъпва внезапна промяна, и осъзнаваме грешките, които допускаме със загърбването на инстинкта, и предоверяването на мнимото усещане за свобода.

„Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна!

Всеки от участниците в рубриката ни, отговаря на четири еднакви въпроса:

Как се казвате и коя е професионалната сфера, в която се развивате?

Как се промени живота ви за последните девет месеца?

Как изглежда срещата ви с ковид? Близка или далечна?

Как  ще посрещнете най-близкият празник, който ви предстои?


Деляна Лазарова е асистент-диригент е на оркестъра Хале в Манчестър и музикален директор на младежкия оркестър към Хале. Първа награда на международния конкурс за диригенти Сименс-Хале в Англия през Февруари, 2020 и на Международният диригентски конкурс в Тирана през 2019. Ангажименти през този и следващия сезон включват концерти с Оркестъра на Българското Национално Радио; Орекестъра на Унгарското Национално Радио, а и тур с Френския Национален Оркестър (Orchestra National de France) през 2022.
Родена в Пловдив и завършва НУМТИ "Добрин Петков" със специалност цигулка, в класа на Виолета Стоянова. Обучението й извън България през годините я среща с  диригенти като Бернард Хайтинк, Пааво Ярви и Леонард Слаткин.

 Два пъти получава стипендия за дирижиране на името на Бруно Валтер за Фестивала „Кабрильо“ /2017 и 2018г./ в Санта Крус, Калифорния. Деляна Лазарова получава признания на диригентския конкурс на името на Бетовен в Англия и е избрана да дирижира по време на Колорадо Малер Фест -2018г. Заставала е на диригентския пулт на престижни оркестри в Съединените щати, Европа и Азия и е избрана за диригент на Музикалния фестивал “Aspen“ през 2019 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

публикувано на 27.09.24 в 13:45

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13