Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът е в паника, собственици ще станат фирмите за чистота

Румен Драганов от Националния борд по туризъм, коментира тежката ситуация в туризма.  Коледа и Нова година са мираж за туризма, който е в паника.

„Туризмът е поставен в неопределеност, няма решение за близкото бъдеще. Има и променливост в решенията, които стават в същия ден. Това пречи за подготовка и зареждане на заведения, поемане на ангажименти от хотелиери и ресторантьори. Категоризацията на хотелите върви заедно с ресторантите, това недоразумение трябва да се оправи. Не може да се работи в нарушение, а персоналът да не получат пари като компенсации“.  

Реалистично ли е, Националният борд по туризъм да поиска финансовата помощ от държавата към засегнатите в бранша, да бъде 30% за периода на затваряне от предходната година?

Според г-н Драганов, това е реалистично, защото сега сме върха на сезона. Става въпрос за икономическо оцеляване. Много хора останаха без работа и заплащане. Ходовете са, че: „Търсим контакт с правителството и моделираме полезни предложения. Искаме да създаден система за почивка. Така ще изравним държавният служител, който ходи на ведомствена почивна станция с другите работещи. Те могат да ползват хотелската база, чрез ваучери за почивка, които са аналогични на ваучерите за храна. Необходима е само промяна на Наредба №7 на МФ. Създаваме кооперации на екскурзоводи, планински водачи и ски учители, които да получат средства по линия на Закона на предприятия за социална и споделена икономика. Конфедерацията на българския туристически бизнес иска да вклучи редица професии, които не са в списъка, и не могат да получат обезщетение. Казвам, че трябва да открием и помогнем на тези хора“.

Румен Драганов обясни, че няма категория „фалит“ по българското законодателство. Има неплатежоспособност, и тогава кредиторите влизат в управление на дружеството. Фалити няма да има в този смисъл. Ще има претърпяване на големи икономически загуби. Собственик на туризма ще се окажат фирмите за чистота, тъй като такса битови отпадъци не е променена, а става дума за милиони, за различните общини.

Интервюто с доц. Румен Драганов, председател на Конфедерация на българския туристически бизнес е в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22