Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината плати имоти на "Хеброс бус" за пробива до Централна гара

Мнозинството в Общинския съвет одобри решението община Пловдив да закупи два терена на бул. Македония №1 и №2, за да се осъществи пробивът под Централна гара. Имотите са собственост на "Хеброс бус", на чиито управител Веселин Дошков общината ще плати поисканите от него 253 800 лева.

Преди това съветниците отхвърлиха предложението общината да купи други два имота - площадът пред кино "Гео Милев" и друг терен на ул. "Акад. Петър Динеков", които са собственост на БДЖ и са на стойност 250 000 лева.

Николай Радев обяви, че групата на БСП не подкрепя това решение, тъй като не е правилно общината да купува имоти от държавата. Държава и община не могат да взаимодействат по търговски принцип, те трябва да бъдат партньори, категоричен е Николай Радев.

Съветници от опозицията изразиха несъгласие от това, че решението за купуването на имотите защитава интересите на НКЖИ, а това ощетява община Пловдив.

Държавата осигурява 40 милиона за пробив под Централна гара. Това е изключително важна връзка и превръща Пловдив, заяви заместник-кметът Невена Балчева.

Има една възможност Бургас да стане пристанището на Пловдив. Така Невена Балчева перефразира прословутата реплика на Тодор Колев, че Варна е пристанището на Шумен. Балчева си послужи с тази метафора, по думите й, за да илюстрира значението на пробива под Централна гара в Пловдив.

Това ще даде възможност Пловдив да се превърне в интермодален център, категорична е Балчева.

Независимият съветник Слави Георгиев заяви - цитирам: Тук всички ние сме от страната на булката. Днешните реалности са други, БДЖ е губеща, а ж.п. транспортът е все по - малко предпочитан. Вместо НКЖИ да направи по - амбициозни проекти и да изведе извън града основните транспортни връзки, компанията избра да направи по - лесното - пробива под гарата.

Съгласно предложението на общината, и четирите терена около Централна гара няма да бъдат отчуждавани, а ще се вземат възмездно - ще бъдат платени на собственика, гласи предложението на общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задръстване на 112 км на магистрала "Тракия" заради катастрофа

Катастрофа е станала на 112 километър на магистрала "Тракия" в посока София.  Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.  Очевидци на инцидента съобщават, че млад шофьор се е блъснал в мантинелата.  В района има задръстване.

публикувано на 16.06.24 в 14:52

Отиде си обичаният пловдивски писател и преподавател доц. Владо Янев

Големият пловдивски белетрист, поет, литературен критик и историк Владимир Янев е починал на 74-годишна възраст. Това съобщават негови приятели и колеги , които му отдават почит чрез постове във фейбук.  Отишъл си е моят приятел и колега Владимир Янев! Сбогом, Владо! , написа историкът проф. Димо Чешмеджиев. А Валери Станков отбелязва:  На..

публикувано на 16.06.24 в 14:30

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25