Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 ще ни донесе експертно или програмно правителство

„Новата година за България се очертава, като изключително решаваща, тъй като предстоят избори за парламент и президент, на фона на пандемията, чиито икономически последствия тепърва ще разбираме“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов.

Изключително трудно е да се правят прогнози след 2020г., каза Смилов, който прогнозира, че 2021г. щ е от изключителна важност за страната.

„Тежките политически процеси са довели до недоволството показано през година, като на парламентарния вот предстои да получат и своята развръзка. Признаците са промяна са налице – обществена умора и оттегляне на доверие от управляващите, което неминуемо ще има своето отражение върху резултатите от изборите“.

На въпроса кой би могъл да замести ГЕРБ, Даниел Смилов очерта текущата политическа ситуация в България, като посочи възможните участници в следващото управление. Това са партии, които ще оберат широкият анти-ГЕРБ вот, но според политолога те няма да могат да контролират самостоятелно политически процеси.

„БСП, които са лидер на наказателния вот, не са способни да консолидират гласоподавателите, като на това не са способни нито силните в момента „Да, България“, нито политически енигматичните „Има Такъв Народ“ на Слави Трифонов, нито предизборната коалиция между Отровното трио и Изправи се.БГ на Мая Манолова“. Смилов смята, че е много важно в каква посока ще се насочи вотът на протестиращите, като това може да се окаже от решаващо значение, като добави също, че идеологически коалиции са невъзможни.

Варианти за управлението на страната биха могли да бъдат – експертно правителство или програмно правителство с много ясно изразена идея, наподобяващи подхода възприет в Германия, каза политическият анализатор.

Възможността, за която се спекулира в последната година – а именно оттеглянето на Борисов дава възможност за идването на нови лица, на въпроса дали това би могъл да е Николай Младенов – Смилов заяви, че твърда информация за това няма, а времето за представяне на нови лица, на които хората да се доверят може би вече е изтекло.

Ролята на ДПС в следващия парламент също ще е значителна, въпреки, че според Смилов, те ще имат далеч по-малка възможност за влияние, заради фрагментирания парламент.

„Позицията на ДПС до този момент винаги се е определяла от това, че могат да бъдат балансьор между две по-силно представени политически партии. Това може да доведе само до привидно отслабване на партията, тъй като ДПС е известна с това, че разполага с множество лостове за влияние – в служби, съдилища и медии. Въпреки, че в последните месеци медиите свързани с ДПС смениха собственика си, колко това не е само повърхностна смяна – ще разберем от тяхната редакционна политика“.

Според Даниел Смилъв вотът ще бъде силно повлиян от пандемията, която неминуемо ще окаже влияние върху активността, тъй като правителството трудно ще убеди гражданите, особено на фона на високата смъртност, че се е справило със заплахата.

Прогнозите са за трудна година, изпълнена с надежди и очакване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03