Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при Радев са за публична употреба, не да работят

„Станахме свидетели на пореден епизод на конфронтацията между Президента и ГЕРБ, задочно, разбира се, и с Бойко Борисов", заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов по повод консултациите на президента с политическите сили за предтоящите избори.

Според него изразените позиции по време на срещата са интерпретации и всеки представя своята позиция, като  смята, че тя е правилната. "Притеснителното е, че предложенията, които се обсъждат са повече за публична употреба, а не такива, които действително ще работят и ще гарантират на българските граждани правото им на глас", смята Стефанов.

По думите му гласуването по пощата не може да бъде направено в последния момент, активната регистрация, с която да се избегнат мъртвите души, също. "Ние с колегите говорим за това от 20г. Тази тема се повдига конюнктурно. Гласуването по пощата е вариант – но вижте какво е нивото ни, подобен вид практика доведе до дискредитиране на избора в щатите, но така се гласува в щатите от 200 г, тези неща могат да се направят, но не в последните два месеца.“ 

По повод късното започване на диалога за промените в Изборния кодекс, политологът припомни, че в България имаме традиция избирателното зкаонодателството да се ремонтира по пожарникарски манталитет – гасене в последния момент.  

„За съжаление всички заинтересовани са системните партии, защото са част от партийната система, защото се опитват да си гарантират още някакви предимства в надпреверата, въпреки че вече имат такива. Например – наблюдатели могат да регистрират застъпници само от парламентарно представените партии. Смятам, че има едно нездравословно отношение към публичната политика и то се дължи на липса на доверие между основните играчи - те търсят начин да се надцакат.“

Любомир Стефанов посочи градацията, като мотив президентът Радев да започне разговорите с партии, които не са представени в Народното събрание.

„Даде се възможност да се чуе мнението на повече политически играчи. Част от тях са маргинални, но изборите са възможност за всяка партия да докаже, че не е периферна. Натрупвайки прелдоженията на тези партии, президентът представя база, на която ние ще можем да оценим това, което ще предложат парламентарнопредставените партии. 

Очакваните промени според Любомир Стефанов не са много и са по-скоро от неизбежен характер. „Ще знаем след парламентарния дебат, който ще бъде черешката на тортата на тези консултации, Нещо, което ще видим със сигурност ще бъде решаването на въпроса за упражняването на глас от страна на хората под карантина.“

Около датата за предстоящите избори все още има някаква неивзвестност, като по този повод политологът заяви: „Президентът търси начин да се измъкне от времевата котва, която хвърли в декември, когато фиксира 28.03. Няма предсрочни избори, въпреки желанието на президента и в момента търси начин да се дистанцира от 28.03. Може би наистина е най-добре тогава да се случат нещата, за да се отпусне напрежението, най-вече политическото, то трябва да се насочи другаде. Пандемичната обстановка със сигурност влияе, но президентът не може да очаква някой от щаба , като метеоролог да му съобщи прогнозата за развитието на вируса.“

Прогнозата за изборите на д-р Стефанов е, че: „Ако вярваме на социолозите – многопартиен парламент –ГЕРБ, БСП, ДПС със сигурност, независмо от датата и кампанията. От там нататък - коя партия ще успее да генерира интерес и да го преведе в активност предстои да видим. Партията на Трифонов има потенциал, но виждаме че губи малко инерция, организацията около Мая Манолова също добива някаква форма, но тя все още е аморфна, тези неща могат много да се променят. Хората искат съдържание и конкретика, не искат само „ще оправя системата“. Светлото бъдеще, както знаем, беше за един друг строй. Навярно формациите около г-жа Манолова и г-н Трифонов ще влязат, след това е зоната на здрача - колко и дали някои освен тези 5 ще успеят да минат.“

Според Любомир Стефанов категорично Румен Радев ще се кандидатира за президент отновно.  "Начинът, по който той се позиционира, като водач на алтернативата в България, свидетелства за това, че той ще на изборите със сигурност“ - изрази увереност политологът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
д-р Румен Стоилов

Да създадем мир и подреденост в себе си

В Световния ден на сърцето 29 септември, наш гост бе кардиологът д-р Румен Стоилов. Човекът, който със сигурност е на "ти" с най-усърдно работещият мускул от медицинска гледна точка, но и човекът, който познава в дълбочина енигматичната стойност на най-важния орган в нашето тяло.  Дали сърцето се намира на едно и също място във всеки един от..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39