Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата книга на Димитър Гачев "Уудсток в градината"

 Димитър Гачев е  лекар по професия, поет по душа и писател по призвание. Автор е на няколко поетични книги и един роман. Носител е на наградата "Димитър Димов" за писатели лекари. 

"Уудсток в градината", издание на "Жанет 45", е най-новата му книга с ракази.  Отправката  в името е от фестивала в Уудсток от  1969 година на 15,16 и 17 август, който се превръща в легендарно събитие, към, както казва авторът,  отломките на наследниците им днес.

Той разделя разказите на два типа, едните, които са по-прости като сюжет, и другите, които са сюрреалистични. Няма оптимизъм, няма романтизъм, по-скоро предизвикват шок. Но равното разказане не привлича писателя лекар.

Редакторът на книгата Александър Секулов намира и други нюанси: 

"В историите на Димитър Гчев се пропуква не само животът на героите, но и самото битие. И ако през човешките съдби пробягва тънка, почти незабележима цепнатина, то двете страни на битието - реалната и фантазната, обяснимата и необяснимата - ту се разбягват с небивала скорост, ту се сливат по необясним начин. Смелото преминаване през световете е особен стилов белег на Димитър Гачев. Непреодолимата сила в неговите разкази е милосърдието, което изпитва към своите герои. Сякаш писателят се навежда към всеки един от тях и ги окуражава да продължат да живеят".


Интервюто с Димитър Гачев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25