Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините са единствената предпазна мярка срещу ковид

| обновено на 14.01.21 в 16:19

„РНК  ваксините не са революционни, знае се за тях отдавна. Те се изработват с фрагмент РНК, която носи гена на характерен за вируса протеин. Тази киселина е част от шиповете на вируса“  - заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Милошев.

„Когато тази РНК влезе в клетките, те произвеждат протеин, който имунната система разпознава и атакува. След това имунната система произвежда антитела, които вече го познават. По-добре да се срещнем с част от този вирус, отколкото с целия вирус, защото изхода не би бил много ясен. При много хора тази среща завършва и летално.“

Относно съмнението на хората спрямо ефектите на ваксината върху човешкия организъм Георги Милошев каза, че проблемът идва от различния характер на вируса, който при среща с тялото не създава правилния имунитет. Това налага разработването на РНК ваксина. „Стандартните ваксини се изпитват в рамките на десет години, но сега няма време и това е правилно. Антителата, които ще се изработят от нашата система, ще са насочени срещу този протеин. Това са антитела, които са страшно точни и специфични. Даже би трябвало да има по-малко алергични реакции, отколкото при другите ваксини. Тази ваксине не би трябвало да е по-опасна“ – категоричен е микробиологът.

Той подчерта, че предишните ваксини съдържат цели вируси, които са много по-силни алергени. "До момента има 32 милиона души, които са ваксинирани и непрекъснато се търсят няколко случая, в които има нежелани реакции. Десет случая срещу 32 милиона – как ви звучи това?“ – попита реторично професорът.

Той посъветва хората, проявили остри алергични реакции към ваксини от календара, да не се ваксинират изобщо. 

„Други хора имат алергична реакция и към липидни наночастици. Те трябва да се посъветват с добър алерглог“ – подчертава микробилогът.

„Липидните наночастици са мастни капчици – ние всеки ден поемаме такива капчици в различни храни, витамини, вярно, гълтаме ги, не ни ги инжектират, но разликата не е голяма. Това не може да е никакво основание за притеснение. Науката върви напред.“

Относно избора на ваксина – професорът даде следния отговор: „Това е политика, която не искам да дискутирам, когато говорим коя ваксина да изберем. Аз не бих защитил, нито бих се исказал „против“ някоя, защото това означава да правя реклама. Без да съм участвал в създаването, без да съм ползвал – няма как да го направя“, заяви Георги Милошев, като допълни, че единствената ни предпазна мярка са ваксините.

„Ваксината на "Модерна" има малко по-ниска успеваемост за създаване на антитела, но тя е незначителна. При нея процентът на хора, в които са развити по-малко антителата, е с 5-6% по-нисък. Изискват се години да се потвърди това, за да знаем, точно колко е успешна една ваксина. Но тя със сигурност е по-добрия вариант, отколкото да изкараш заболяването“ – казва професор Милошев.

Той цитира данни от актуално проучване, проведено сред 20 000 души, които са изследвани и следени 5 месеца. "Хората, които са боледували леко - имат 50-60 процента шанс да развият сериозен имунитет. Тези, които са прекарали тежко заболяването имат над 80% шанс. Какво остава за останали 20%?“

На въпроса дали ще се ваксинира, макар че е прекарал наскоро заболяването, професор Милошев е категоричен: „Ще се ваксинирам веднага щом имам достъп до ваксина. Не ми се иска и не вярвам, че мога да прекарам втори път този ад. Ако имам избор ще се ваксинирам с тази ваксина, която по мое мнение има най-висок ефект като процент успеваемост."


Чуйте интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34