Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в САЩ свършиха, пропагандата да даде заден ход

Мартин Табаков
Снимка: Стопкадър, bTV

"Политическите различия в американското общество, на чиято ескалация станахме свидетели по време на щурма на Капитолия, са  само симптоми, видимата част от проблема.  В основата на тези събития, стоят огромни разломи в американското общество и липса на ценностти на екзистенц - минимума". Така меджународният наблюдател Мартин Табаков коментира в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив конфликтната ситуация в САЩ.

Според него е нормално е в страната да има политически различия, но към момента в САЩ няма споделени от гражданите ценности и авторитети. Табаков припомни, че от времето на президента Буш - син, през Обама, та до Тръмп, тази тенденция продължава и никой президент не е успял да неутрализира тези „разломи“. "Напротив – с вътрешната си политика са допринесли те да продължат да  съществуват. Те  бяха президенти на малцинството, не на мнозинството“ – категоричен е Мартин Табаков.  

Той подчерта, че Съединените американски щати имат в историята си опит с алтернативен цивилизационен модел. "Могат да функционират само на основата на гражданското общество, а не на класова и расова основа . Това е спецификата на тази държава.  И други политики там са непрактични.“

Международният наблюдател заяви още, че сега, когато  изборите свършиха, пропагадната трябва да даде заден ход, а  Демократическата партия трябва да се еманципира и да решава реалните проблеми на страната , особено на фона на Ковид кризата.

Относно външната политика на САЩ Табаков прогнозира, че след встъпването в длъжност на Джо Байдън, няма да има промени в политиката спрямо Китай,.„Възпирането на Китай ще остане без значение кой е президент“- категоричен е той.  

Но тъй като Байдън не е автоматично продължение на Обама Мартин Табаков очаква с интерес развоя и степента на разминаване на интересите между Вашингнон и Москва.   „Ще има нова стратетия, нова визия и с нови средства. Въпреки че външните експерти са от ешалона на Демократическата партия  – тя няма да е идентична с тази на Обама.“

Относно вътрешната политика Табаков изрази надежда, че датата 20 януари, когато Джо Байдън ще встъпи в официално в длъжност, трябва да символизира опит за протягане на ръка  към всички разедитени американски граждани. „Да бъде като мехлем за тях“- коментира в заключение Мартин Табаков.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43