Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да имаш сега ресторант означава да си корабокрушенец

| обновено на 19.01.21 в 16:17

Мерките за справяне с коронавируса поставят в сериозна заплаха ресторантьорския бизнес, а заедно с него под заплаха са и всички хора работещи в сферата – доставчици, сервитьори, готвачи, бармани, музиканти и т.н. В общественото полезрение най-често излизат на показ негативните примери, свързани с незаконни празненства и нарушено работно време, но по данни на Българската асоциация на заведенията (БА3), случаите на нарушения са 25 от общо 27800 заведения в цялата страна.

В разговор с Харутюн Тутян, собственик и главен готвач на арменски ресторант в центъра на Пловдив, разбирам, че макар изрядното подаване на документи за държавната помощ „Запази ме“, той и неговите служители все още не са получили обещаната за бизнеса подкрепа.

"Нито един лев не сме получили", това казва 65-годишният собственик на ресторанта: "Никой не обръща внимание на ресторантьорите, никой не идва да ни попита как се справяме, вие сте първият човек, който идва и се интересува".

Единственият способ освен държавната помощ, на който могат да разчитат ресторантите, е възможността те да доставят храна по домовете, което за много представители на бранша представлява изключителна трудност, защото менюто, което предлагат (както е в случая на арменската кухня) предполага да бъде консумирано непосредствено след приготвяне. Това налага промяна в предлаганите продукти, което със себе си води и до отлив на клиенти.

А също - компаниите, които извършват доставката по домовете, взимат процент от всяка продажба за услугата, която предоставят и така някои от ресторантите решават да затворят напълно или да обявят фалит.

"Нямаме пари да си платим тока, всеки месец се чудим как да покрием тези разходи" - казва ресторантьорът. Все пак е благодарен, че има приятели до себе си, както и верни клиенти, които дори в тези несигурни и тежки моменти са готови да му отпуснат пари, с които да задържи заведението си на повърхността. 

"Линията е прекъсната", казва Харутюн, който от 25 години е главен готвач. Доставчиците, с които работи, няма смисъл да идват при него, защото той няма за кого да приготвя храна. Все пак той среща подкрепа и от тях, тъй като освен отсрочка на задълженията, някои го подкрепят и с финансови средства. Това му дава надежда, че все пак нещата ще се оправят и той ще може да продължи да прави, това, което всъщност иска и е готов да отстоява – да работи.

"Готов съм да изляза на протест, готов съм да бъда на първа линия. Това е нещо нечувано, ние не можем нищо да правим. Аз не искам печалба, не целя това, искам само да имам право на труд", подчерта Харутюн Тутян.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Д-р Орлин Колев

Нови избори до два месеца, ако КС реши да касира вота

Все повече партии и организации заявяват, че искат касиране на извънредните парламентарни избори на 27 октомври заради съмнения в изборния процес. Налице е и първото внесено искане за касиране от сдружение БОЕЦ. Темата  коментира в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив конституционалистът д-р Орлин Колев. ГД БОЕЦ внесе жалба за касиране на..

публикувано на 04.11.24 в 16:20

С всеки ден намалява възможността за редовен кабинет

Ние сме в ситуация, в която изходът не е много ясен. Ако няма разглеждане на резултатите от част от секциите, общесвото ще остане с впечатление, че нещо се крие или замита под килима. Ако се стигне до тотално касиране на резултатите, България ще изглежда в много негативна светлина. Малко е шизофренично политически партии да искат касиране на..

публикувано на 04.11.24 в 15:38

Механизмът за определяне на МРЗ обезсмиля консултациите

След като Асоциацията на индустриалния капитал в България изрази сериозна загриженост, че определянето на минималната работна заплата на база на "примитивна и грешна формула" създава неблагоприятни последствия за българската икономика, тя внесе жалба до ВАС за отмяна на постановлението, с което МРЗ от началото на 2025 г.  в страната става 1077 лв...

публикувано на 04.11.24 в 12:01

Електронното таксуване в Пловдив тръгва от 1 януари

В продължение на няколко дни електронните табла на спирките не работеха заради сериозен технически проблем.  На 30 октомври те угаснаха, според общината - поради технически причини. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ обясниха, че се работи за възможно най-бързото отстраняване на проблемите и препоръчаха на..

публикувано на 04.11.24 в 10:51

Експозицията на "Съборна" 18 ще бъде надградена

Отдавна сме се подготвили с проекта за банята на ул. "Съборна" 18, който е съгласуван  с Министерството на културата. Точно преди една година кандидатствахме с проектното предложение и се радваме година по-късно, че сме одобрени“. Това заяви директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева за отпуснатите от МК средства в размер на..

публикувано на 04.11.24 в 10:42