Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да имаш сега ресторант означава да си корабокрушенец

| обновено на 19.01.21 в 16:17

Мерките за справяне с коронавируса поставят в сериозна заплаха ресторантьорския бизнес, а заедно с него под заплаха са и всички хора работещи в сферата – доставчици, сервитьори, готвачи, бармани, музиканти и т.н. В общественото полезрение най-често излизат на показ негативните примери, свързани с незаконни празненства и нарушено работно време, но по данни на Българската асоциация на заведенията (БА3), случаите на нарушения са 25 от общо 27800 заведения в цялата страна.

В разговор с Харутюн Тутян, собственик и главен готвач на арменски ресторант в центъра на Пловдив, разбирам, че макар изрядното подаване на документи за държавната помощ „Запази ме“, той и неговите служители все още не са получили обещаната за бизнеса подкрепа.

"Нито един лев не сме получили", това казва 65-годишният собственик на ресторанта: "Никой не обръща внимание на ресторантьорите, никой не идва да ни попита как се справяме, вие сте първият човек, който идва и се интересува".

Единственият способ освен държавната помощ, на който могат да разчитат ресторантите, е възможността те да доставят храна по домовете, което за много представители на бранша представлява изключителна трудност, защото менюто, което предлагат (както е в случая на арменската кухня) предполага да бъде консумирано непосредствено след приготвяне. Това налага промяна в предлаганите продукти, което със себе си води и до отлив на клиенти.

А също - компаниите, които извършват доставката по домовете, взимат процент от всяка продажба за услугата, която предоставят и така някои от ресторантите решават да затворят напълно или да обявят фалит.

"Нямаме пари да си платим тока, всеки месец се чудим как да покрием тези разходи" - казва ресторантьорът. Все пак е благодарен, че има приятели до себе си, както и верни клиенти, които дори в тези несигурни и тежки моменти са готови да му отпуснат пари, с които да задържи заведението си на повърхността. 

"Линията е прекъсната", казва Харутюн, който от 25 години е главен готвач. Доставчиците, с които работи, няма смисъл да идват при него, защото той няма за кого да приготвя храна. Все пак той среща подкрепа и от тях, тъй като освен отсрочка на задълженията, някои го подкрепят и с финансови средства. Това му дава надежда, че все пак нещата ще се оправят и той ще може да продължи да прави, това, което всъщност иска и е готов да отстоява – да работи.

"Готов съм да изляза на протест, готов съм да бъда на първа линия. Това е нещо нечувано, ние не можем нищо да правим. Аз не искам печалба, не целя това, искам само да имам право на труд", подчерта Харутюн Тутян.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Има идея за максимална скорост до 30 км/ч. в градовете

Парламентът създаде временна комисия за проблемите с безопасността на движението по пътищата. Очаква се  в следващите три месеца парламентарните групи  да се обединят за решителни мерки за драстичен спад на невинните жертви на пътя.  Три месеца тази комисия ще разнищва всички главни проблеми. Надеждите са депутатите да отчетат всичко..

публикувано на 21.02.25 в 16:14

Честват Международния ден на майчиния език

Областната администрация Пловдив ще бъде домакин на тазгодишното издание на Международния ден на майчиния език – 21 февруари.   Във фоайето на областната управа ще се съберат студенти от всички висши учебни заведения в Пловдив,. Тази година всеки участник ще представи на своя майчин език прочутата фраза от Майка Тереза: „ Мирът започва с..

обновено на 21.02.25 в 12:12
Георги Вулджев

Планираният в бюджета 3-процентен дефицит е под въпрос

Как разчитаме проекта на бюджета, след като властта го представи пред работодатели и синдикати? Според икономиста Георги Вулджев вниманието трябва да се фокусира върху това, какво се случва с огромния дефицит и как правителството има намерение да се справи с него, защото това е най-големия проблем с финансите ни през последните няколко години...

публикувано на 21.02.25 в 11:05

Не само чужди езици, важни ще са STEM и професионалните умения

В програма "Точно днес" за темата образование, избора на училище след 7 клас, новите специалности в Пловдив и възможна ли е матурата по математика, разговаряме с началника на Регионалното управление на образованието  Иванка Киркова . Как РУО реализира предложението на план-приема за 2025/26 учебна година  - кое е новото и къде са заложени..

публикувано на 21.02.25 в 09:59

За Украйна Тръмп е разочарование

 „Мога да кажа с една дума-разочарование“.  Така Наталия Елис, председател на фондация, която подкрепя украинските бежанци у нас, коментира критиките на американския президент Доналд Тръмп към украинския държавен глава Володимир Зеленски. По думите и е имало наистина сериозни очаквания, и от украинска страна, и от страна на ЕС, за..

публикувано на 20.02.25 в 16:18