Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборната система в България е непроницаема и неразбираема

Като непроницаема и неразбираема за българския избирател определи българската изборна система , което е и причина у нас нищо да не  променя,  Божидар Чеков, журналист и писател, който през 1968 г. по време на чешките събития бяга от България и оттогава живее във Франция.  За първи път се връща в страната през 1991г. и оттогава идва често в страната. Винаги гласува в България. Има издадени пет книги.

Защо във Франция никой не оспорва честността на изборите и не говори за манипулации, докато у нас този спор  не се е променил повече от 30 години. И се пази мълчание, никой не говори за това, коментира Чеков.

Според него между основните причини е изискването за партиите, които кандидатстват, да представят 3000 подписа и ЕГН-та на хората, а това е възможно само за тези, които са на власт, които имат връзка с предприятия и общини. Нови играчи не могат. А не е здравословно 11 години да си на власт несменяемо, това го няма никъде в Европа. Трябва нови хора, нова кръв, иначе в политиката нищо не се променя. Във Франция е достатъчно партиите да подадат по едно заявление и това е всичко. Също във Франция партиите, които кандидатстват за избори, са от 5 до 10 , а в България са 100. И как да е ориентират хората в дългите списъци от 70 сантиметра за кого да гласуват, така лесно стават грешки.

Съществуването на институция като ЦИК е излишно, смята Чеков, във Франция няма такава, и у нас тя по-скоро затъмнява, отколкото да осветлява изборите, както е и с "Информационно обслужване" на Михаил Константинов. Има ЦИК само във Москва. Това не е демокрация.

Журналистът посочи като проблем и възможност за манипулации и начина на броене на бюлетините. Докато във Франция това е напълно прозрачно, той разказа, че с поискано от него разрешение той е водил в изборна секция във Франция български телевизионен екип, който свободно наблюдава броенето на бюлетините, там това е напълно прозрачно, всеки гражданин може да наблюдава процеса, то у нас, това е абсолютно непрозрачно.

Според Чеков това е особено сериозно за гласуващите в чужбина българи, които са около 30 процента, те гласуват и не знаят, че след това, гласовете им отиват и се броят от ЦИК, който прави каквото си иска, при закрити врати, никой не вижда как става това. И ето ти бат Сали с 800 гласа става депутат.

Във Франция много по-строго се следи адресната регистрация и няма "мъртви души", каза още Чеков, а тук от 30 години "мъртви души" гласуват. Значи системата основно е сбъркана.

За тези избори е ясно, че не е възможно да се осъществи промяна, но това, което трябва да се промени, е изборната система у нас, за да се променят и изборните резултати. 

Цялото интервю с Божидар Чеков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23