Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални секции за карантинирани в изборния ден

Специални секции за каратинтинирани в деня на изборите

„Хората, които са карантинирани като контактни на болен от Ковид 19 , но са  

с отрицателен тест, в деня на изборите ще бъдат лишени от възможността  да упражнят правото си на глас по общия ред“. Това заяви рубриката „Прогнозите“ на предаването на Радио Пловдив „Ден след ден“ изборният експерт Стоил Стоилов.

По думите му този сектор от каратинирани са физически здрави и не е логично да се приравняват към лежащо болните у дома, които имат право да изискат у тях да ги посети екип с подвижна избирателна кутия.

Стоилов вече е предложил на правната комисия в Парламента да се създаде по думите му „изборна георграфия по места“. Т.е.  да се определят секциии- специално за хора под картина в деня на изборите и часови отрязък от време , през който да могат да го напрявят. Както и да се оформят секционни избирателни комисии от хора, които също попадат в групата карантинирани без да са позитивни за КОВИД 19, които преболедували и са добили естествен имунитет, или вече са с поставени ваксини.  

„За де се избегне риск от разпростанение на заразата гласуването може да става в училищни физкултурни салони или палатки в дворовете на училищита- заяви Стоилов

Той предлага Районните избирателни комисии да създадат богата банка с координати на вече обучени кадри, които също имат имунитет или ваксинация и могат дори в деня на изборите да заместят свои колеги , които са развили симптоми в последния момент.  

Стоилов нарича такъв тип готовност „създаване на дълга резервна скамейка от кадри, които вечеваксинирани и преболедували“ .

Изборният експерт препоръчва това да направят навреме и всички парламентарно представени партии, които според изборния кодекс са длъжни да имат свои застъпници в избирателните секции.

Прогнозата на Стоил Стоилов е, че в края на изборния 4 април ще бъде отчетена ниска избирателна активност. Тя е изградена на база на опита на други държави, които вече проведоха избори по време на усложнена епидемиологична обстановка.

Цялото интервю на Иванка Петкова със Стоил Стоилов можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45