Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС даде 3 млн. лв. на Лесичово, Белово, Смолян и Кръстова гора

| обновено на 10.02.21 в 17:13

Министерски съвет отпусна общо 8.7 милиона лева за общини из страната, като 2 871 000 лв отиват за инфраструктурни проекти в пловдивско, смолянско и пазарджишко.

Средствата са предназначение за обновяване на градски части, изграждане на пътна мрежа, ремонт на театър и завършване на строителните дейности по храмове.

Най-голямо финансиране получава община Белово - общо  1 200 000 лв.  Средствата ще бъдат вложени в обновяването на центъра на града и улесняване достъпа до автогарата и жп гарата, каза инж. Костадин Варев, кмет на Белово. "Централната градска част ще бъде облагородена, за да могат учениците, които са 350 на брой да преминават необезпокоявано разстоянието между училището и автогарата и ЖП гарата. Започваме процедура по избиране на изпълнител и до април или май месец ще стартираме дейности по ремонта".

Правителството отпусна 786 000 лева за пазарджишката община Лесичово, с които ще се извърши основен ремонт на улични мрежи на територията на селата Динката и Калугерово. "Нуждата от ремонт на инфраструктурата е много голяма, тъй като сериозен ремонт не е имало от години" - каза кметът на общината.

285 000-те лв., които са отпуснати на община Смолян, са достатъчни, за да бъде поправен течащият покрив на Родопския драматичен театър, заяви кметът Николай Мелемов. Последният ремонт на покрива "е извършен преди десет години със собствени усилия и затова не е успял да издържи дълго. Покривът на театъра не е типичен, той е скатен и често създава възможности при дъжд за течове. До сега сме опазвали вътрешността на сградата, така че щети освен по покрива няма. Ще изчакаме да дойде пролетта, за да се постопли и тогава ще започнем дейността по поправянето."

600 000 лв. получава манастирският комплекс „Света Троица“ в Кръстова гора за ново крило, сподели отец Серафим. "Крилото ще е на два етажа, с капацитет от 50 души. Надяваме се до 2022г. да можем да започнем посрещането на хора там. Цялата стойност на проекта е около 850 000, но с Божията помощ се надяваме да съберем и остатъка".

От Министерски съвет обявиха също, че са отпуснати и средства за Пловдивската духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59
Янко Радунчев, председател на 17 РИК

Недомислиците в Изборния кодекс създават проблеми

11 машини с демо версия са предоставени на 17-та РИК Пловдив област и са на разположение  на избирателите, които желаят да се обучат да работят с машина. До 6 юни машините ще бъдат по график във всичките 17 общини в Пловдивска област. Графикът  е на интернет страниците на общините. Това съобщи пред Радио Пловдив председателят на 17-та РИК  Янко..

публикувано на 28.05.24 в 09:48

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08