Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"- ЕС да ускори набавянето на ваксини

Евродепутатите призоваха Европейския съюз да предприеме спешни мерки за увеличаване на производството на ваксини,за да може да отговори на очакванията на гражданите. Председателят на Европейската комисия Урсула  фон дер Лайен призна, че трябва да се извлекат поуки поуки от грешките на миналото, тъй като по думите й „все още не сме достигнали желаните цели във връзка с борбата срещу вируса“.

Според евродепутатите ЕС е подценил предизвикателствата, свързани с масовото производство на ваксини и сега са необходими конкретни мерки, за да може то да се увеличи.

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на здравната комисия на Европейския парламент Петър Витанов припомни, че всички други страни членки, освен България са договорили да получат равномерно разпределени количества от всички одобрени ваксини, за да могат да компенсират , ако процеса на ваксинация се забави, заради забавяне на доставките.

По думите му България, в рамките на определения ни от ЕС „таван“ за доставки е поръчала от ваксината „AstraZeneka“ количество от над 50 % от общия допустим обем. Витанов припомни, че договореностите с комапниите произвидителки , цените и квотите за всички страни членки се определят от ЕК, но правителствата на отделните държави сами решават от кои производители какви количества да купят.

В контекста на проблема с ритмичните доставки , българското правителство ще поръча допълнително още над 3 милиона дози РНК ваксини- обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той поясни, че това решение се основава на данните, които ЕС оповести, че е възможно доставките към страната на вакисини на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“ да бъдат намалени.

Допълнителното количество в размер на 2 897 694 дози от ваксината  на „Пфайзер/Бионтех“ и 460 000 от ваксината на „Модерна“ ще бъде пропорционално разпределено сред българското население- заяви министър Ангелов.

Той прогнозира, че по този начин още в началото на март  при наличие на достатъчно пристигнали ваксини може да започне да се прилага четвърта фаза на ваксинация, и да се постави началото на масова имунизиция в страната.

Личните лекари в България вече регистрират пациенти, които имат желание да бъдат ваксинирани срещу КОВИД 19 – съобщи общопрактикуващият лекар и председател на Лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Цигаровки. По думите му , ако има налични достатъчно ваксини само за два месеца личните лекари могат да ваксинират всичките си пациенти, защото имат опит с такъв тип дейност.

Това е и основната цел на ЕК, която очаква до март най-малко 80 на сто от хората на възраст над 80 години, а до края на лятото 70 процента от възрастното население .

В България вече са ваксинирни хората от тези възрастови групи , но единствено , ако са работещи или настанени в лечебни, социални и учебни заведения.

В седемте пловдивски социални домове за обгрижване на възсрастни хора първа доза от вакисината беше поставена на близо две трети от настанениете и персонала. Останалите желаещи не са обхаванати поради заболявания, които не позволяват това или вече са придобили естествен имунитет след преболедуване от Ковид 19 – поясни ресорният заместник кмет Георги Титюков.

Възрастните, настанени в социалните домовеи споделиха, че с желание се подлагат на тази процедура, защото тя ще им гарантира задраве и възможност да пътуват спокойни при свои близики в чужбина.

Първа доза от ваксината на „Пфазер/Бионтех“ вече е поставена и на учителите и непедагогическия персонал от гардовете Кричим, Перущица, Стамболийски, Хисар, Раковски и Първомай. В Пловдив упражняващите тези професии, както и преподавателите във висшите  учебни заведения , които желаят да се ваксинират към момента са едва 30 процента , но възможността да се запишат продължава и през следващите две седмици.

Първите учители получили ваксина против Ковид споделиха, че не са имали колебания дали да се ваксинират, защото по думите им това би запазило здарвето на целия колектив в учебните заведения и да улесни учебния процес.

Доста пловдичани, които не попадат в приоритетните групи за ваксинация , обаче  подхождат скептично към възможността да се ваксинират доброволно и безплатно, защото смятат, че ваксините са изработени в кратки срокове и се съмняват в тяхната ефикасност и безопасност .

По повод скептичните настроения сред част от българското общество , говорителят на ЕК Стефан де Кийрсмакер заяви, че: „Безопасността на ваксините срещу Ковид 19 се оценява от Европейската агенция по лекарствата  по критериие, които тя спазва по отношение и на всички други ваксини. И е безкомпромисна в това отношение. ЕАЛ е гарантира качеството на ваксините, независимо от ускорения процес за тяхното и производство“ .

До момента ЕК е договорила да получи 2,3 милиарда дози ваксини от 6 фармацевтични компании и приключила проучвателните си разговори с други две фирми за доставка на още 260 милиона дози. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57