Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ: Извиняваме се за хаоса, минахме стрес тест

| обновено на 19.02.21 в 17:01

Ръководството на РЗИ- Пловдив се извини на всички, които днес чакаха вкупом и с часове да бъдат имунизирани с безплатните ваксини на фирмата „АстраЗенека“. 

Заместник - директорът на РЗИ -Пловдив д-р Аргир Аргиров обясни, че за организацията и поставянето на ваксините в четирите кабинета, определени за целта са били ангажирани всички лекари от РЗИ както и два мобилни екипа с лекар и сестра, които са поставяли ваксини в областта.

„Това е максималният ни капацитет. Нямаме повече персонал, но не броят на персонала и кабинетите, а лошото време поддтикна желаещите ваксини да изчакват вътре в сградата“ – категоричен е д-р Аргиров.

По думите му хората  са имали възможност да не се скупчват пред кабинетите за имунизация, а да са на разстояние един от друг в по- широките фоаета в сградата на инспекцията, но не са го направили“.

Д-р Аргиров припомни, че процедурата по поставянето на ваксината е бавна, защото след слагането й, получилият я се оставя за наблюдение поне за 15- 20 минути. Целта е да се види дали той няма да развие алергична реакция към някоя от съставките.  „Това е и причина първоначално определените ориентировъчни часове, съобщени на чакащите да не бъдат спазени"– каза д-р Аргиров и категорично заяви:

"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19-ти февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят".

По предварителен план днес първа доза от ваксината трябваше да получат 400 души. Утре ще е стане ясно колко от тях са били имунизирани и колко са се отказали да чакат.

В съботния ден 20 февруари РЗИ Пловдив няма да работи, защото от инспекцията очакват доставка на още флакони от ваксината.

От понеделник 22 февруари те ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта, болниците и  ДКЦ- тата, в които на места има записани до 150 души.

Това разпределение сред всички медици ще разреди значително броя на чакащите едновременно на едно място, както се случи днес в РЗИ. А целта е по най- бързия начин да бъдат 10 хиляди души в пловдивска област – заяви д-р Аргиров. И припомни:

„Досега такова струпване на хора в РЗИ не е имало никога, но нека хората си припомнят как по време на коледните и новогодишните празници търпеливо, безропотно и без страх от КОВИД 19 изчакваха на дълги опашки пред големите хипермаркети“  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов. По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти, така..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43