Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ако това беше твоят дом, щеше ли да хвърлиш на земята?“


Сдружение БГ Бъди активен ще проведе социален експеримент в рамките на 4 дни в Пловдив, като постави т. нар. “Градска всекидневна”  в самия център на града. Стаята ще играе ролята на социален активатор и  ще представлява всекидневна, в реален размер–20 кв.м и напълно оборудвана и готова за ползване. Стаята ще бъде инсталирана в централната градска част на метри от Пощата, в центъра на голям пътникопоток,а реакциите на хората ще бъдат заснети със  скрита камера.

В рамките на експеримента пространството ще бъде изкуствено да замърсено с отпадъци - такива, каквито хората постоянно оставят в природата и общите градски площи: опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други Чрез този акт сдружението иска да обърне внимание на хората към тяхната роля за опазване на околната среда, с цел да работи в посока промяна на нагласи и навици към замърсяването в града и природата.

Градските пространства са нашите общи домове. В тях ние общуваме, консумираме храна, спортуваме, играем с децата. Често съществува огромно разминаване в грижите, които гражданите полагат за своя личен дом, и грижите за нашата обща всекидневна – градът. Градските пространства редовно биват замърсявани с отпадъци като фасове, опаковки от храни и напитки и други.

В проучване, което БГ Бъди активен проведе през 2020-та, гражданите декларираха високата степен на информираност по проблемите на околната среда и отдават значимост на нейната защита – над 85% информираност  и над 96% загриженост. За сравнение с друго проучване от 2019-та,  на отговора на въпроса: „Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад “ докладът отчита спад с 5,6% като през 2019 г. 11,3% от анкетираните се самодекларират, че често изхвърлят боклука си, което намалява до 5,7% през 2020 г. Докладът посочи още по-сериозно намаление от 9,7% в изхвърлянето на отпадъци свързани от вида пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г.  13,7% от анкетираните се самодекларират, а през 2020 г. процентът вече е спаднал до 4%.

Контраст с предното твърдение правят данните събрани във връзка с реакциите на гражданите, когато станат свидетели на  неправомерно изхвърляне на отпадъци. През 2019-та сравнителното изследване потвърди регистрираната през 2019 г. в Пловдив връзка между гражданската активност и личната ангажираност с опазването на околната среда – най-непримирими към безразборното изхвърляне на отпадъците са всъщност най-ангажираните с опазването на чистотата и околната среда граждани в изследваните градове. През 2020-та обаче, анализът на данните по този индикатор регистрира статистически значима разлика спрямо предходната година, като делът на гражданите на Пловдив, които не реагират когато станат свидетели на неправомерно изхвърляне на отпадъци отбелязва нарастване с почти 8% (!).

“Градска всекидневна” е в отличителния бранд жълт цвят на проект Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма на сдружението _Място България. Вече 5-та година БГ Бъди активен работи по програмата за промяна на нагласите на гражданите към средата около тях и за промяна и облагородяване на средата чрез активизиране на местните общности и създаване на устойчиви партньорства.

Жълтата стая е вдъхновена от  артиста Eddy Kaiser и неговата URBAN LIVING ROOM (Градска всекидневна).

Разговаряме с Румяна Киризиева - мениджър комуникации и ПР на БГ Бъди активен.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пореден крах за Локомотив!

ЦСКА 1948 победи Локомотив(Пловдив) като гост с 2:0 и нанесе тежък удар по наставника на смърфовете Любослав Пенев. В 4-ата минута Евгений Сердюк навлезе в наказателното поле, но там Хорхе Сегура успя с шпагат да изчисти топката. Главният съдия Георги Давидов посочи бялата точка, но веднага след това се поправи и вдигна ръката си за засада, за която..

публикувано на 19.09.24 в 19:09

Ясен е първиятсъперник на БК Локомотив Пловдив

Вече е ясна програмата за предстоящия сезон 2024/2025 в Българската баскетболна лига (ББЛ), в която ще участва и мъжкият отбор на Локомотив Пловдив. Както и миналата година, черно-белите ще се подвизават в "А" група, зона Юг. Мачовете стартират в началото на октомври, а в първия кръг Локомотив Пловдив ще се изправи срещу тима на Златоград, който е..

публикувано на 19.09.24 в 18:01
Ивелин Попов

Ивелин Попов наказан за мача с "Арда"

Капитанът на "Ботев " (Пловдив) Ивелин Попов ще пропусне гостуването на "Арда" в Кърджали от 9 кръг на Първа лига. Опитният футболист бе наказан от ДК на БФС за 1 мач и с глоба от 300 лева заради червения картон при победата срещу "Берое" с 1:0 в Стара Загора. Двубоят в Кърджали е от 20:00 часа в понеделник. Клубът пък е глобен с общо 1300 лева заради..

публикувано на 18.09.24 в 13:34
Гришо и Ноле в

Гришо и Ноле сътвориха невиждано шоу в "Арена София"

Григор Димитров и Новак Джокович сътвориха незабравимо шоу пред 12 500 зрители в "Арена София" снощи. Двамата се изправиха един срещу друг в демонстративен двубой. Победата грабна българинът с 6:4, 2:6, 10:6. Феновете се насладиха на тенис от най-високо ниво. Не лисваха и забавни моменти и много усмивки по трибуните. В залата бяха легендарните..

публикувано на 18.09.24 в 07:20
Тодор Неделев и бременната Анита

Тодор Неделев стана баща на момиче

Халфът на "Лудогорец" и бивш капитан на "Ботев" Пловдив (Тодор Неделев) вече е горд татко на момиче. Неговата половинка Анита го дари днес с дъщеря, която щастливите родители кръстиха Елиа. Бебето е в отлично здравословно състояние и с перфектни мерки - 3,6 кг. тегло и 50 см. височина. Анита и Тодор изказват благодарност на д-р Светлана Петрова,..

публикувано на 17.09.24 в 16:51