Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бандата на Карлсон“ се споразумя за година и половина затвор

В експресен порядък за един ден и със споразумение за кратка ефективна присъда завърши делото срещу двамата руски граждани, известни като „Бандата на Карслос от покрива“,  които миналото лято ограбиха магазин "Бриколаж" на бул. "Македония" в Пловдив с алпинистки похвати.  

Казусът, предизвикал удивление заради иновативният,  по холувидски  престъпен подход на удара и породил оживление по време на мрачния пандемичен локдаун миналата година, днес  приключи само за час. 

Кражбата стана на 7 срещу 8 юни миналата година, когато явно опитните катерачи Роман Левин  и Алексей Гюнтер проникнали в магазина,  като изкатерили аварийната външна стълба и изрязали дупка в покрива на ламаринената конструкция. След това двамата се спуснали с въжета в помещението, използвано за трезор на парите от оборота. Там разбили две каси, взели над  12 240 лева и излезли обратно през покрива по същия начин. 

Руснаците, станали известни като "Бандата на Карлсон" бяха разкрити и заловени две седмици по-късно в София, след проверка на видеокадри, СРС-та и техни ДНК белези по местопрестъплението. Наглед оптините и обмислили добре удара крадци, са допуснали детински  грешки, стана ясно в хода на бързото разследване, което ги залови за две седмици. 

Изкачвайки стълбите, пробивайки покрива и спускането вътре, обира и бягството - всичко това е  било съпроводено с купища оставени следи, включително ДНК белези – секрети, косми и други, а освен това видеокамерите запечатали детйлите на обира. 

Крадците разрязали дупката на покрива със специален инструмент, вид ъглошлайф, чийто модел обаче бил точно разпознат от експертите по оставените следи. Оказало се, че то й е рядък екземпляр,  чиято единствена в последните месеци бройка е купена от  пловдивски магазин. Обектът е също така бързо установен, а пак камерите фиксирали ясно и видимо купувача. След това видеонаблюденето показало как той излиза и влиза в чакащата го кола с неговия съучастник. Колата е също упешно издирена, лесно са  установени и тези, които са я наели.  

След това е било въпрос на време  да бъдат издирени и локализирани – в София. Оказва се че това са руските  граждани Роман Левин и Алекс Гюнтер, с официално прикритие за пребиваването си у нас – менджъри във фармацевтична фирма.  

Уникалният подход на кражбата от магазин Бриколаж  съвпада с още няколко подобни обира в Полвдив – този на търговската верига Зора, също в София и страната, за които лесно може да се предположи че са тяхно дело. Точни доказателства обаче за останалите все още не са представени и затова днес  катерачите бяха съдени само за обира на Бриколаж.

В съда  двамата признаха извършеното и поискаха споразумение, което  прокуратурата прие и то бе одобрено от съдията. Именно връщането на цялата открадната сума е е дала тази благоприятна за тях възможност, обясни един от адвокатите на подсъдимите.

В резултат, Роман и Алексей получиха ефектвна присъда от година и половина затвор, или 18 месеца,  голяма част от които вече са практически изтърпяни, тъй като крадците се намират в ареста от момента на задържането им. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03

Свързани новини

Руснаци са крадците, обрали като алпинисти два хипермаркета

Двама руснаци са извършителите на  дръзките кражби  от хипермаркети в Пловдив през юни. Те бяха разкрити след бързо  разследване от пловдивските криминалисти и арестувани в София, където са се укривали  след двата си успешни удара.   Ловките престъпници  станаха известни  като „нощните алпинисти“,  заради  нестандартните им методи – проникване..

обновено на 25.06.20 в 17:14