Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фонтанът с ябълката" може да е новият символ на Пловдив

7
"Фонтанът с ябълката"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

45-ма творци и общественици от Пловдив, между които Теодосий Спасов, Нери Терзиева, Любозар Фратев, художниците Ангел Гешев и Вихра Григорова, адвокатите Емилия Недва и Михаил Екимджиев, архитектите Валентин Маринов и Михаил Богданов, проф. Мария Шнитер и други, подкрепиха с подпис идеята на земеделския производител Красимир Кумчев и скулптора Цвятко Сиромашки  в центъра на града да се изгради „Фонтанът с ябълката“. 

"Скулптурната композиция няма да струва нищо на общината, искаме само да приеме дарението", коментира творческият тандем на първото представяне на проекта пред медиите. 

„Фонтанът с ябълката“ се ражда като идея преди година и половина. Красимир Кумчев, който има ябълкови градини в Пловдив и региона, разказва, че плодът може да стане новият символ на най-стария жив град в Европа:

"Причината за древността на Пловдив се корени в плодородността на Тракийското поле. На около 10 км оттук допреди 30 години беше най-голямото ябълково поле в света" - казва Кумчев.

Освен символ на плодородието, ябълката е и символ на познанието, а в скулптурната си композиция Цвятко Сиромашки обяснява, че  включва и каскадно течаща вода, за да напомня за още един от символите на Пловдив  - Марица. Реката в проекта е широка около 1,50-1,60 метра и дълга около 10 м. За място на Фонтана с ябълката тандемът предлага улица „Константин Иречек“ зад Джумая Джамия:

"Това пространство се построява след освобождението от турско робство - там е направена първата арка и се отбелязва  празника на водата", коментира Сиромашки.

Около 2 тона месинг ще са необходими за скулптурата и те вече са обещани от Министерството на отбраната, обявиха авторите на проекта. А средствата – между 100 и 120 хиляди лева ще се наберат от дарения: "Разбира се, ако ни дадат зелена светлина". 

Проектът е входиран в Общината на 11 февруари. Кметът Здравко Димитров коментира: "Това не мога аз лично да кажа там ли му е мястото, хубав ли е паметникът. Ще има комисии, има си хора, които отговарят за това, след това има ОбС, трябва да се гласува и така нататък".

А заместникът кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов сподели личното си мнение: "Може да му се мисли друго място, защото има възможността да се пренатовари обстановката. Факт е обаче процедурата - ще мине през Експертен съвет за устройство на територията, които на-разумно ще отсъдят дали там му е мястото или не."  

На  място, различно от улицата с името на Коснтантин Иречек, Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки не виждат Фонтана на ябълката. Заради символите и начина, по който те свързват пространството с времето в Пловдив. 

Подробности може да чуете в репортажа в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

„Градът празнува Операта“ в Пловдив с виртуозния Васко Василев

В Пловдив ще се проведе празничен гала концерт „Градът празнува Операта“със специалното участие на виртуозния цигулар Васко Василев. Проявата е на площад „Централен“, входът е свободен. Събитието е кулминация на честванията, посветени на 70 годишнината на Опера Пловдив. Концертът със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Якопо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.06. 2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Райчевски. Този шарен Пловдив. Роман хроника. 266 стр., ок. 4А, Хермес, 2024. Райнер Мария Рилке. Дуински елегии (поетическа версия на Кирил Кадийски) 152 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Кевин Бари. Нощен ферибот за..

публикувано на 16.06.24 в 09:20

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11