Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията. 

Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене, защото тези точки са се установили като далеч повече от помещения за консумация на различни видове продукти. 

Здравната сигурност обаче остава на първо място и никой от собствениците на заведения не крие готовността си за спазването на мерките, макар и понякога неясни. 

"Подготвили сме дезинфектанти на десет места, поставили сме табели навсякъде - за дистанция, носене на маски и дезинфекция. Този път заповедите са малко по-неясни, така че ще чакаме да дойдат да ни проверят" заяви собственик на заведение. 

Съдбата на сервитьори, бармани, готвачи, уредници на зали и посрещачи остава малко в страни от фокуса на обществото. За тях бяха предвидени мерки от държавата, като най-популярната e “Запази ме”. Немалко бяха затрудненията и забавянията в изплащането на средства по тази програма, но каква всъщност е действителността, какви са възможностите на един служител в заведение? 

"Аз успях да се изолирам в планината, като не ми се налагаше да плащам наем и не харчих почти нищо. Но много мои колеги с деца и належащите разговори се преориентираха, а други наистина не знам как се справили" споделя барман в центъра на Пловдив. 

Плащане на забавени сметки за битови разходи, осигуряване на свежа бира, закупуване на зеленчуци и месо, които, ако са добри, са с кратки срокове на годност, а и най-важното смяната на олиото за гответе. Каква всъщност излиза сметката в крайна сметка? 

"Всяко едно затваряне и отваряне струва по около 10 хиляди лева" това е цената, която малко заведение в "Капана" плаща за да започне работа. "Не искам хората да се чудят защо в квартала им кафето е 1.20лв., а в тук е 2,60лв. Аз не работя на печалба от 300 процента, в тази цена всъщност влизат всички данъци, това е цената на работата на чисто" казва ресторантьор. 

Усеща се надежда за връщане към нормалния ритъм на живот и достъп до познатите способи за преминаване на времето, но несигурностите все още са осезаемо икатегорично на дневен ред.
"Над 90% от нашия персонал беше запазен, защото успяхме да се възползваме от държавните програми" каза Теодор Атов - управител на пловдивски ресторант в интервю за Радио Пловдив. 

Бизнесът на Атов не е част от сивия сектор и не е срещал трудности в кандидатстването по държавните програми. 

"Важно е сега да ни бъде разяснена малко повече заповедта на министъра, защото сме напълно убедени, че това не е крайният ѝ вариант" смята Атов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Да се доверяваме на официалната достоверна информация за еврото

За смяната на валутата, превалутирането, таксите, кредитите и лихвените проценти след влизането ни в еврозоната говорим със специалиста по финанси  проф. Станимир Кабаиванов , заместник-ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Той посочи, че най-важното нещо за нас като потребители при въвеждането на еврото е да сме малко..

обновено на 13.06.25 в 16:17

Фокусираме се върху цената, но по-важно е качеството на храните

Множество въпроси, свързани с храните и техните цени и качество ни вълнуват напоследък заради очакваното преминаване от лев към евро. Промените обаче се наблюдават на много места още преди излизането на конвергентните доклади.   Цените на храните вървят стремглаво нагоре независимо, че офицалните институции извеждат като изводи точно обратното...

обновено на 13.06.25 в 16:16
Михаил Екимджиев

Казусът с чистотата на въздуха в Пловдив ще стигне до Страсбург

Казусът с чистотата на въздух на Пловдив ще стигне до съда в Страсбург. Вече се подготвя колективна жалба до Европейския съд по правата на човека, това обяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев от Граждански комитет за по-чист въздух. Причината е неизпълнението на решението на Върховния касационен съд от 2021 година, с което се..

обновено на 13.06.25 в 16:07

Архаични закони връзват ръцете на "малките" кметове

Демографската картина на страната не е розова - всяка година от картата отпадат населени места, които са напълно обезлюдени. Но има и нова тенденция от ковид пандемията насам – млади хора да се заселват на село, където е по- чисто, по- спокойно и по- сигурно. Но този фон управлението на селата се подчинява на архаични или не дотам справедливи..

публикувано на 13.06.25 в 16:06
Христина Христова

Необходим е протокол за случаи, като "дома на ужасите" в Ягода

Трябва да се направят спешни промени в законодателството заради така наречените „домове на ужасите“, като нелегалния дом в село Ягода. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив бившият социален министър Христина Христова. Тя посочи, че вече се подготвят промени в Наказателния кодекс за криминализиране на такива случаи и допълни, че..

публикувано на 13.06.25 в 10:55