Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията. 

Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене, защото тези точки са се установили като далеч повече от помещения за консумация на различни видове продукти. 

Здравната сигурност обаче остава на първо място и никой от собствениците на заведения не крие готовността си за спазването на мерките, макар и понякога неясни. 

"Подготвили сме дезинфектанти на десет места, поставили сме табели навсякъде - за дистанция, носене на маски и дезинфекция. Този път заповедите са малко по-неясни, така че ще чакаме да дойдат да ни проверят" заяви собственик на заведение. 

Съдбата на сервитьори, бармани, готвачи, уредници на зали и посрещачи остава малко в страни от фокуса на обществото. За тях бяха предвидени мерки от държавата, като най-популярната e “Запази ме”. Немалко бяха затрудненията и забавянията в изплащането на средства по тази програма, но каква всъщност е действителността, какви са възможностите на един служител в заведение? 

"Аз успях да се изолирам в планината, като не ми се налагаше да плащам наем и не харчих почти нищо. Но много мои колеги с деца и належащите разговори се преориентираха, а други наистина не знам как се справили" споделя барман в центъра на Пловдив. 

Плащане на забавени сметки за битови разходи, осигуряване на свежа бира, закупуване на зеленчуци и месо, които, ако са добри, са с кратки срокове на годност, а и най-важното смяната на олиото за гответе. Каква всъщност излиза сметката в крайна сметка? 

"Всяко едно затваряне и отваряне струва по около 10 хиляди лева" това е цената, която малко заведение в "Капана" плаща за да започне работа. "Не искам хората да се чудят защо в квартала им кафето е 1.20лв., а в тук е 2,60лв. Аз не работя на печалба от 300 процента, в тази цена всъщност влизат всички данъци, това е цената на работата на чисто" казва ресторантьор. 

Усеща се надежда за връщане към нормалния ритъм на живот и достъп до познатите способи за преминаване на времето, но несигурностите все още са осезаемо икатегорично на дневен ред.
"Над 90% от нашия персонал беше запазен, защото успяхме да се възползваме от държавните програми" каза Теодор Атов - управител на пловдивски ресторант в интервю за Радио Пловдив. 

Бизнесът на Атов не е част от сивия сектор и не е срещал трудности в кандидатстването по държавните програми. 

"Важно е сега да ни бъде разяснена малко повече заповедта на министъра, защото сме напълно убедени, че това не е крайният ѝ вариант" смята Атов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Къщите на ужасите" съществуват заради слабо законодателство

Как бе допуснато да съществуват „домове на ужасите“, където възрастни хора са оставяни гладни, упоявани, дори връзвани за леглата? Как да се подобри социалната грижа за тях и какво трябва да се промени у нас като общество, за да не се допускат подобни ужаси – опит за обяснение и варианти за решение представя в разговора по Радио Пловдив бившият..

публикувано на 12.06.25 в 16:37

До седмица започва ремонтът на пътя до Девин

От следващата седмица започват ремонтните дейности по възстановяването на пътя Кричим- Девин, който пропадна в средата на май. Очаква се възстановяването да завърши до няколко месеца. „ Вече е избрана фирмата-изпълнител и след одобряването на проекта тя ще стартира дейностите по възстановяването на трасето “ – заяви в интервю за..

публикувано на 12.06.25 в 15:54

В Перущица обсъждат проект за преработка на гуми

На извънредно заседание тази вечер Общинският съвет на Перущица ще обсъжда подготвяното изграждане на съоръжение за преработка на износени автомобилни гуми. Фирма „Еколайф 2014“ ЕООД е внесла проекта си в РИОСВ Пловдив за одобрение. Ганка Йосифова, управител на „Еколайф 2014“ ЕООД, обясни пред Радио Пловдив, че процесът на обработка на..

публикувано на 12.06.25 в 14:49

Опитват се да ни дискредитират с неверни твърдения

Българска асоциация по рециклиране изпрати отворено писмо до медиите, в което се противопоставя на позицията, изразена от бившия финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.  Заедно с представители на Камарата на инсталаторите в България, вчера в Пловдив Василев предупреди, че цените на електро и електронните уреди..

публикувано на 12.06.25 в 14:14

Имаме проблем и с капацитета, и с качеството на социалните услуги

Доц. Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН, чиято сфера на изследване е социалната политика, коментира в програма "Точно днес" поредния случай, в който България се срамува от отношението си към бедни, болни и изоставени.  Според нея в този случай на първо място трябва да се посочат  пропуските в управлението и конторола,..

публикувано на 12.06.25 в 11:42