Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията. 

Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене, защото тези точки са се установили като далеч повече от помещения за консумация на различни видове продукти. 

Здравната сигурност обаче остава на първо място и никой от собствениците на заведения не крие готовността си за спазването на мерките, макар и понякога неясни. 

"Подготвили сме дезинфектанти на десет места, поставили сме табели навсякъде - за дистанция, носене на маски и дезинфекция. Този път заповедите са малко по-неясни, така че ще чакаме да дойдат да ни проверят" заяви собственик на заведение. 

Съдбата на сервитьори, бармани, готвачи, уредници на зали и посрещачи остава малко в страни от фокуса на обществото. За тях бяха предвидени мерки от държавата, като най-популярната e “Запази ме”. Немалко бяха затрудненията и забавянията в изплащането на средства по тази програма, но каква всъщност е действителността, какви са възможностите на един служител в заведение? 

"Аз успях да се изолирам в планината, като не ми се налагаше да плащам наем и не харчих почти нищо. Но много мои колеги с деца и належащите разговори се преориентираха, а други наистина не знам как се справили" споделя барман в центъра на Пловдив. 

Плащане на забавени сметки за битови разходи, осигуряване на свежа бира, закупуване на зеленчуци и месо, които, ако са добри, са с кратки срокове на годност, а и най-важното смяната на олиото за гответе. Каква всъщност излиза сметката в крайна сметка? 

"Всяко едно затваряне и отваряне струва по около 10 хиляди лева" това е цената, която малко заведение в "Капана" плаща за да започне работа. "Не искам хората да се чудят защо в квартала им кафето е 1.20лв., а в тук е 2,60лв. Аз не работя на печалба от 300 процента, в тази цена всъщност влизат всички данъци, това е цената на работата на чисто" казва ресторантьор. 

Усеща се надежда за връщане към нормалния ритъм на живот и достъп до познатите способи за преминаване на времето, но несигурностите все още са осезаемо икатегорично на дневен ред.
"Над 90% от нашия персонал беше запазен, защото успяхме да се възползваме от държавните програми" каза Теодор Атов - управител на пловдивски ресторант в интервю за Радио Пловдив. 

Бизнесът на Атов не е част от сивия сектор и не е срещал трудности в кандидатстването по държавните програми. 

"Важно е сега да ни бъде разяснена малко повече заповедта на министъра, защото сме напълно убедени, че това не е крайният ѝ вариант" смята Атов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Гьоков

Случаят с нелегалните домове за възрастни е позорен

Темата за нерегламентираните домове за възрастни хора е много сериозна и не може да остави никой безразличен към този проблем, коментира в програма "Ден след ден" бившият социален министър Георги Гьоков. По думите му това не са домове за възрастни и за хора с увреждания, а цит.: "домове на ужаса".  "Самите условия в тях ми дават повод да..

публикувано на 09.06.25 в 16:42

Еднодневните договори са облекчение за фермерите

Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов обяви облекчени условия за сключване на еднодневни трудови договори в селското стопанство. За по-облекченото им съставяне и отчитане, в тях вече ще има само трите имена и ЕГН-то на работника. "Следващата стъпка ще бъде дигиализация, така че да отпаднат и служебните бележки", каза миистър..

публикувано на 09.06.25 в 15:42

"Телефонната забрана" в училище е отговорност и на родителите

Синдикат „Образование“ е направил изследване по повод част от промените, които МОН предлага в Закона за училищното ипредучилищното образование. У частвали 4935 респонденти, от които 94,1% са педагози, а останалите — непедагогически специалисти и родители. На въпроса: „Смятате ли, че предложените промени за забрана на телефоните ще..

публикувано на 09.06.25 в 14:28

Стачна готовност на "Подкрепа" в Пловдив заради заплати в медицинския бранш

Структурите на „Подкрепа“ в Пловдив остават в стачна готовност, заради недостиг на близо 260 000 лева, които общината трябва да отпусне, за да се изравнят разликите в заплатите на медицинския персонал в детските ясли и детски кухни и заплатите на медсестрите в  детски градини и училища.  Това обяви пред Радио Пловдив Синдикалният лидер на КТ..

публикувано на 09.06.25 в 10:19

Гражданският контрол на цените в евро помага и на институциите

Гражданският контрол на цените в евро цели да подпомогне и регулаторите и те да влязат в ролята си, ако има голямо разминаване в етикетите. По този начин ще помогнем на институциите, защото вече единственият им барометър няма да е какво пише на етикета.  Това коментира Андрей Велчев от Сдружение за достъпна и качествена храна. Организацията..

публикувано на 09.06.25 в 09:17