Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията. 

Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене, защото тези точки са се установили като далеч повече от помещения за консумация на различни видове продукти. 

Здравната сигурност обаче остава на първо място и никой от собствениците на заведения не крие готовността си за спазването на мерките, макар и понякога неясни. 

"Подготвили сме дезинфектанти на десет места, поставили сме табели навсякъде - за дистанция, носене на маски и дезинфекция. Този път заповедите са малко по-неясни, така че ще чакаме да дойдат да ни проверят" заяви собственик на заведение. 

Съдбата на сервитьори, бармани, готвачи, уредници на зали и посрещачи остава малко в страни от фокуса на обществото. За тях бяха предвидени мерки от държавата, като най-популярната e “Запази ме”. Немалко бяха затрудненията и забавянията в изплащането на средства по тази програма, но каква всъщност е действителността, какви са възможностите на един служител в заведение? 

"Аз успях да се изолирам в планината, като не ми се налагаше да плащам наем и не харчих почти нищо. Но много мои колеги с деца и належащите разговори се преориентираха, а други наистина не знам как се справили" споделя барман в центъра на Пловдив. 

Плащане на забавени сметки за битови разходи, осигуряване на свежа бира, закупуване на зеленчуци и месо, които, ако са добри, са с кратки срокове на годност, а и най-важното смяната на олиото за гответе. Каква всъщност излиза сметката в крайна сметка? 

"Всяко едно затваряне и отваряне струва по около 10 хиляди лева" това е цената, която малко заведение в "Капана" плаща за да започне работа. "Не искам хората да се чудят защо в квартала им кафето е 1.20лв., а в тук е 2,60лв. Аз не работя на печалба от 300 процента, в тази цена всъщност влизат всички данъци, това е цената на работата на чисто" казва ресторантьор. 

Усеща се надежда за връщане към нормалния ритъм на живот и достъп до познатите способи за преминаване на времето, но несигурностите все още са осезаемо икатегорично на дневен ред.
"Над 90% от нашия персонал беше запазен, защото успяхме да се възползваме от държавните програми" каза Теодор Атов - управител на пловдивски ресторант в интервю за Радио Пловдив. 

Бизнесът на Атов не е част от сивия сектор и не е срещал трудности в кандидатстването по държавните програми. 

"Важно е сега да ни бъде разяснена малко повече заповедта на министъра, защото сме напълно убедени, че това не е крайният ѝ вариант" смята Атов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Гърция цените на основните храни са с поне 30% по-ниски

Балканите бойкотират големите вериги магазини. Протестът срещу високите цени и ниския стандарт на живот започна от Хърватия и премина в Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. Бойкот се подготвя и в Гърция на 19 февруари, а у нас той е насрочен за идния четвъртък – 13 февруари. Какво се случва с цените в България? До какво ще..

публикувано на 07.02.25 в 16:06

В дърводобива ножът е опрял да кокала, нужни са спешни мерки

Затварянето на дървопреработвателни предприятия, сред които и най-големият в региона завод за целулозна хартия в Стамболийски, води до криза в горския сектор и пазара на дървесина. Защо по-голямата част от дървесината вече се внася от други държави в Европа? Какво се случва в горския сектор у нас?  Според проф. Васил Живков, председател на УС на..

публикувано на 07.02.25 в 15:12

Държавата може са спре грабежа на големите вериги, стига да иска

Според ВМРО, съществува организирана престъпна група между държавата и големите търговски вериги. От организацията подчертават, че правителството има интерес от много високите цени на хранителните стоки в България. В интервю за Радио Пловдив по темата Александър Сиди от ВМРО беше категоричен, че  "цените в големите търговски вериги у нас са..

публикувано на 07.02.25 в 15:04

Пловдивчани и "за", и "против" бойкота на 13 февруари

Скъпи ли са храните в магазините? Възможно ли е и е в условията на пазарна икономика да има контрол върху цените? Какво мислят пловдивчани за инициативата за бойкот на магазините в определен ден, която започна от Хърватия и се разпространи в редица страни на Балканите, а у нас организации призоваха гражданите да се въздържат от покупки на 13 февруари в..

публикувано на 07.02.25 в 12:28
Кольо Парамов

Страната трябва да излезе от сегашния "режим на пауза"

Въможен ли е бюджет за 2025 година с дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), без увеличаване на данъци, без въвеждане на нови и без намаляване на разходите, свързани с важни инвестиционни, структуроопределящи проекти, каквато заявка даде Министерство на финансите.  Според икономиста Кольо Парамов страната в момента се намира в "режим на..

публикувано на 07.02.25 в 10:56