Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма информация, но няма и ваксини

Позната картинка ме посрещна пред изглежда основния ваксинационен пункт в Пловдив  - сградата на РЗИ. Опашка от около 20 души на всякакви възрасти, които се опитваха да спазват социалната дистанция, бурно задаваха въпроси на охранителя на здравната инспекция, който за пореден път беше взел ролята на разпределител и информационно гише едновременно. 

Това очевидно създаваше пречки и изнервяше хората, някои от които видимо бяха прекарали часове пред централния вход с желание за ваксинация. 

"Не ни дават никаква информация, хора влизат, ето, вижда се - операта, балета, БЧК, очевидно имат ваксини. Ние стоим тук от два часа и не е излязъл никой да ни каже една дума" споделя 65-годишна жена с придружаващо заболяване.

Липсата на информация беше информация беше основният мотив в настроенията в двора на РЗИ, въпреки че охранителят на сградата полагаше усилия това да не личи. 

Сред чакащите имаше и студенти от Ирландия, 4ти курс в пловдивския медицински университет, които, поради естеството на дейността си също желаеха да се ваксинират. 

"Искахме да се ваксинираме, защото работата ни го изисква, но сега това изглежда твърде трудно. Ако трябва да съм честна, докато идвахме насам очаквахме нещата да са толкова хаотични".

Липсата на информация се е отразила и на човек с диабет, който втори пореден ден се опитва да достигне до ваксина. 

"Звъннал съм на над десет телефонни номер и никой не иска да ми даде отговор, даже подхождаха с насмешка към въпросите ми. Това е напълно недопустимо".

При желание за разговор с представител на РЗИ на място получих твърд и категоричен отказ, като малко по-късно охранителят на сградата получи обаждане да ме изведе извън нея. 

"Обадиха се отгоре и ви наблюдават на камерите", при въпрос дали това означава, че се забранява на журналисти да влизат в сградата на РЗИ охранителят отговори с "да, без разрешението на директорът на РЗИ не може". 

Все пак представител на РЗИ се появи на входа, макар и това да не промени нещата много. 

В пълна противоположност беше ситуацията пред денонощния кабинет в ДКЦ Пълмед, там нямаше опашки, нямаше струпвания и напрежение, но нямаше и ваксини. 

В ДКЦ-1 в Пловдив ситуацията беше същата, като там ваксини не е имало от 23.02, в разговор с личен лекар практикуващ в дкц-то, разбирам че всъщност общопрактикуващите лекари също не разполагат с повече информация отколкото обикновените граждани.

"Ние получаваме информация само от медиите, никой не ни дава информация, аз също звъня на РЗИ, но резултатите не са по-различни" споделя лекар  с над 40 години практика. 




Желаещи да бъдат имунизирани пред РЗИ Пловдив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25