Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма добра организация за подвижните избирателни кутии

| обновено на 09.03.21 в 12:08

Правилата на ЦИК за подвижните избирателни кутии за карантинираните или болните с COVID-19 не могат да бъдат реализирани. Това коментира за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив бившият член на ЦИК и социолог Цветозар Томов.

„Броят на хората, които биха се нуждаели от такъв вид гласуване, защото нямат алтернативна възмосност, ще бъде прекалено висок, за да може да бъде обхванат по този начин за времето, което има. Към момента карантинираните случаи са около 67 000 като броят им нараства с над 1000 на ден. До изборния ден е твърде възможно техният брой да надхвърли 100 000“, коментира Цветозар Томов.

Една подвижна избирателна секция не може да обходи повече от 50 адреса в изборния ден. За да има възможност всички тези хора да гласуват вероятно ще има необходимост от над 2000 подвижни избирателни секции.

„ЦИК, РИК и кметствата нямат потенциал да осигурят необходимия брой секции. Това, на което ще може да се разчита са едва няколко стотин секции“, допълни социологът.

От броя на гласоподавателите в подвижните секции ще зависи и от това, дали те са спазили срока за подаване на необходимите заявления.

Цветозар Томов коментира и въпроса с ваксинирането на членовете на СИК и РИК. Според него няма да има време за достатъчно добра защита на хората, които ще бъдат ангажирани с изборния процес. Причината за това е, че няма да има възможност да се постави втора игла и да минат необходимите две седмици за изграждане на имунитет.

В момента протича първата имунизация на членовете на секционните избирателни комисии. Към днешна дата са обхванати едва 20% от тях. 

Цялото интервю с Цветозар Томов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01