Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемането на еврото ще има положителен ефект за страната

Като цяло обаче България избърза с приемането на постановление

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста Агоп Каспарян от институт "Рего".

Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната. 

Агоп Каспарян смята, че темата е актуална от много години в политическия и финансов живот на страната. "Приемането на еврото би било основно положително за държавата. На първо място се очаква стабилзиране на валутния курс, съответно нови межднародни инвеститори, и това би имало добър ефект за държавата. Но, с това решение на правителството има два момента, които не са много адекватни в изборна ситуация", каза Каспарян. По думите му очевидно кабинетът е напреднал в преговорите с нашите европейски партньори, но има и втори вариант, който е малко по- вероятен, и там при него - това да е един вид политическо послание.

Икономистът уточни: "До 30 юни трябва има национален план за въвеждане на еврото, но това технически е невъзможно в момента. Според мен това е големият проблем, защото това постановление не показва никакви контерктни мерки. ЕЦБ имаше препоръки към България и Хърватска, че за да се приеме еврото, ние сме член на ERM II, трябва да имаме стабилни политики и управление на институциите. От друга стана все си мисля, че българинът е свикнал с еврото, чисто и психологически, не само защото имаше и много пътувания, няма да има проблем."

По повод на ваксинирането: "Ускорен процес на ваксинарене, би довел до ускоряване на икономиката. Отделно ние се борим за едни 300 000 българи, които се върнаха в България, и имаме възможност да ги задържим тук. Недоверието го приемам с това, че информационната кампания бе слаба, и освен това ЕС не справи добре с управелиние на коронакризата. Смятам, че може да се стигне до там да има дефицит на ваксини."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

В края на втория срок на учебната година е времето за образователните беседи за седмокласниците от Основно училище „Алеко Константинов“ - Пловдив.   Учениците вече преминаха през най-сериозното препятствие – двете национални външни оценявания по БЕЛ и по математика. Пътят към новото училище започва с правилния избор, какво ще учиш през следващите..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32