Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без опашки и напрежение стартира "онлайн ваксинирането" в Пловдив

Близо 500 души са се записали онлайн за поставяне на ваксина в първия възможен ден за имунизиране в Пловдив и региона. Процесът минава без струпване на хора.  Прави впечатление, че повечето регистрирани по електронен път – над 280, избират РНК ваксините на "Пфайзер", по-малко от 40 души са предпочели „АстраЗенека“, а над 170 не са посочили конкректно предпочитание, сочат данни на здравната инспекция. 

Най-много са избралите ваксинационния център на болница „Пълмед“, през който днес трябва да минат общо 150 души. Сред първите ваксинирани там бяха хора на пенсионна възраст.   Опашки там няма, до обяд  дори имаше възможност за имунизиране дори и преди посочения предварително час.  

Поставят се единствено ваксини на „АстраЗенека“ и има достъчно за всички записани. Малко от записаните се отказват заради липстата на други ваксини, уточни д-р Десислава Илиева от кабинета до Спешния център на лечебното заведение. 

Три пъти по-малко са избралите имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция. Там е поставен списък с имената и определените часове за предварително регистрираните. В коридора има група от гръцки студенти и стажанти по медицина, които също искат да бъдат ваксинирани.  Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева- Манчева призова хората да не гледат с предразсъдъци за ваксината на „АстраЗенека“, тъй като имунизацията е по-важна от възможността за избор на конкретен производител. 

Днес в Пловдив официално започна работа общински имунизационен център. Той е на гърба на ДКЦ 2 и ще поставя ваксини от 10 до 15 часа всеки делничен ден на записали се през онлайн платформата. 

Центърът ще действа и като буфер, поемайки натоварването над възможностите на общинските имунизационни кабинети и семейните лекари в Пловдив. 

Това ще става със записване по телефона за втора игла в часовете от 8 до 17. Ръководителят на центъра д-р Валентина Костуркова добави, че са осигурени два екипа за работа и лекар, който консултира пациентите с нужда от допълнителна лекарска помощ. 

Центърът има два кабинета, регистратура и стая за отдих за проследяване на пациентите 15 минути след вакисниране. Максимално на ден тук ще могат да се имунизират 80 човека.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

публикувано на 02.07.24 в 14:01

Започна строежът на тренажорния комплекс за новите ни изтребители

На летище "Граф Игнатиево" стартира изграждането на тренажорния комплекс за самолет F-16 Block 70. От Министерството на отбраната уточняват, че днес е открита строителната площадка, с което на практика започва изграждането на тренажорния комплекс на новия боен самолет. Българската страна ще получи оборудването по международен договор, сключен..

публикувано на 02.07.24 в 13:41

Пазарджик актуализира бюджета си с 21 милиона лева

С актуализацията общата бюджетна рамка за годината става малко под 174 милиона лева.  Един от основните моменти, които налагат актуализация е разпределението на безлихвения заем по отделни пера. Вторият момент е актуализацията на капиталовата програма, като част от средствата ще се използват за изграждането на водопроводна система в село Црънча и..

публикувано на 02.07.24 в 13:34