Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинирането с "АстраЗенека" у нас спира до второ нареждане

Здравният министър е в Пловдив, където се очаква и първото му изявление след спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини. 

Ваксинирането с АстраЗенека в Пловдив беше спряно в 12 часа по обед. Първото изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов след нареждането на премиера да се спре имунизацията с ваксината на Оксфордския университет ще бъде направено в Пловдив в 14 часа. Със спорната партида на АстраЗенека са извършвани ваксинации и в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

публикувано на 02.07.24 в 14:01

Започна строежът на тренажорния комплекс за новите ни изтребители

На летище "Граф Игнатиево" стартира изграждането на тренажорния комплекс за самолет F-16 Block 70. От Министерството на отбраната уточняват, че днес е открита строителната площадка, с което на практика започва изграждането на тренажорния комплекс на новия боен самолет. Българската страна ще получи оборудването по международен договор, сключен..

публикувано на 02.07.24 в 13:41

Пазарджик актуализира бюджета си с 21 милиона лева

С актуализацията общата бюджетна рамка за годината става малко под 174 милиона лева.  Един от основните моменти, които налагат актуализация е разпределението на безлихвения заем по отделни пера. Вторият момент е актуализацията на капиталовата програма, като част от средствата ще се използват за изграждането на водопроводна система в село Црънча и..

публикувано на 02.07.24 в 13:34