Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър е в Пловдив след "замразяването" на "АстраЗенека"

Ваксинирането с "АстраЗенека" в Пловдив беше спряно в 12 часа по обед. Също по обед мобилният екип екип на Община Пловдив, който ваксинираше в Карловско преустанови имунизирането.

Заповедта е във връзка с получена информация за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата  

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, пише на сайта на Министерството на здравеопазването.

Първото изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов след нареждането на премиера да се спре имунизацията с ваксината на Оксфордския университет ще бъде направено в Пловдив в 14 часа. 

Със спорната партида на "АстраЗенека" са извършвани ваксинации и в Пловдив.

По- рано днес здравният министър Ангелов заяви, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ на своите територии. 

Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. 

Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава с останалите две разрешени за употреба ваксини. 

"Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Министър Карадимов прави първа копка на Нов път КЦМ за Куклен

Първа копка по проекта „Нов път КЦМ“ с дължина около 700 метра ще бъде направена на макадамовия паркинг. Новият път ще осигури благоприятни условия за движение, по-безопасна и бърза транспортна връзка до Куклен. На церемонията от 14 ч. ще присъстват министърът на иновациите Росен Карадимов и представители на общинската и областната..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Безплатни прегледи за хернии в болница "Св. Пантелеймон"

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон“ в Пловдив в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии.   Те ще се провеждат в 10  кабинет на Диагностично-консултативния център на болницата, всеки работен ден от 9 до 13 часа.  За прегледите не е необходимо направление от..

публикувано на 01.10.24 в 06:37

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

публикувано на 30.09.24 в 21:31

Маестро Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани..

публикувано на 30.09.24 в 16:32