Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редки видове птици "оживяват" в Природонаучния музей

2
Снимка: greenbalkans.org

"Оживялата изложба" на Зелени Балкани гостува на Природонаучния музей в Пловдив. Тя представя макети в реален размер и за оцветяване на редки и защитени видове птици, срещащи се в обхвата на Зеления Пояс на територията на България, Гърция и Турция.

Изложбата е част от усилията на организацията да привлече вниманието към редките видове птици и значимостта на тяхното опазване. Организаторите ще запознаят гостите с детайли за живота на защитените видове, както и с подробности за Зеления пояс и НАТУРА 2000.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с царския орел, черния лешояд, червеногушата гъска и речна рибарка. Информационно табло разказва любопитни особености за редките птици и техните местообитания. Централно място в изложбата е отделено на белошипата ветрушка, рядък вид, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България.

Събитието се организира за отбелязване на двата много значими дни за опазването на околната среда – Световният ден на горите 21 март и Световният ден на водата 22 март.

В днешната събота и в утрешната неделя всички деца до 7 години ще посещават експозицията на музея безплатно и ще получават атрактивен подарък – истински зъб от акула. 

Малчуганите ще имат възможност да участват и в ателие за оцветяване на белошипи ветрушки, като използват за модел реалистични макети на мъжка и женска птица, предоставени от Зелени Балкани. 

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с малкия корморан, царския орел, черния лешояд, червеногушата гъска и гривестата рибарка. Централно място в изложбата е отделено на белошипата ветрушка – рядък вид, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България. В рамките на проект „Живот за белошипата ветрушка“  Зелени Балкани полага специални грижи за опазването на този рядък сокол. 

Откриването на изложбата е в 11 часа, а макетите за оцветяване ще останат в музея до 21 април и дотогава ще са част от експозицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49