Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редки видове птици "оживяват" в Природонаучния музей

2
Снимка: greenbalkans.org

"Оживялата изложба" на Зелени Балкани гостува на Природонаучния музей в Пловдив. Тя представя макети в реален размер и за оцветяване на редки и защитени видове птици, срещащи се в обхвата на Зеления Пояс на територията на България, Гърция и Турция.

Изложбата е част от усилията на организацията да привлече вниманието към редките видове птици и значимостта на тяхното опазване. Организаторите ще запознаят гостите с детайли за живота на защитените видове, както и с подробности за Зеления пояс и НАТУРА 2000.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с царския орел, черния лешояд, червеногушата гъска и речна рибарка. Информационно табло разказва любопитни особености за редките птици и техните местообитания. Централно място в изложбата е отделено на белошипата ветрушка, рядък вид, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България.

Събитието се организира за отбелязване на двата много значими дни за опазването на околната среда – Световният ден на горите 21 март и Световният ден на водата 22 март.

В днешната събота и в утрешната неделя всички деца до 7 години ще посещават експозицията на музея безплатно и ще получават атрактивен подарък – истински зъб от акула. 

Малчуганите ще имат възможност да участват и в ателие за оцветяване на белошипи ветрушки, като използват за модел реалистични макети на мъжка и женска птица, предоставени от Зелени Балкани. 

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с малкия корморан, царския орел, черния лешояд, червеногушата гъска и гривестата рибарка. Централно място в изложбата е отделено на белошипата ветрушка – рядък вид, доскоро смятан за изчезнал като гнездящ от територията на България. В рамките на проект „Живот за белошипата ветрушка“  Зелени Балкани полага специални грижи за опазването на този рядък сокол. 

Откриването на изложбата е в 11 часа, а макетите за оцветяване ще останат в музея до 21 април и дотогава ще са част от експозицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново на екскурзия в Библиотеката

Днес се проведе вторият тур от поредицата екскурзии в Библиотеката, замислени като инициативата „145 безплатни читателски карти за 145-годишнината от създаването на Библиотеката“. Идеята е през празничната за библиотеката година година пловдивчани и гостите на града да имат възможност да получат като подарък читателска карта, ако се включат в..

публикувано на 20.06.24 в 17:11

„Магията на Долнослав“ в Археологическия музей

В Регионалния археологически музей в Пловдив днес ще бъде открита изложба "Магията на Долнослав". Тя се реализира съвместно с информационния портал „Преоткритият Свят на Стара Европа - форум за история и археология“ и музея в Пловдив. Куратор на изложбата е археологът Росица Миткова. Експозицията представя находки от селищна могила Лопките,..

обновено на 20.06.24 в 10:19

Рок шоу на Ингви Малмстийн на Античния театър довечера

Световноизвестният рок китарист Ингви Малмстийн излиза тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Той е известен със своята виртуозна техника, мелодични композиции и енергични изпълнения. Ингви Малмстийн  е един от най-великите рок китаристи на всички времена. Носител е на множество награди, има номинации за Grammy  и е продал над 10..

публикувано на 20.06.24 в 06:59

Галерия „Резонанс“ представя живопис на Теоман Заим

Художникът Теоман Заим открива изложба живопис в галерия „Резонанс“. Тя съдържа 60 картини, в които експресията на внушението създава особено категорично и заедно с това нежно усещане за празничност.  Теоман Заим е роден в Косовска Митровица, Югославия. По образование Заим е машинен инженер, но е изкушен от изобразителното изкуство и  от..

публикувано на 20.06.24 в 06:46

Литературно четене и дискусия с чешката поетеса Силва Фишерова

Чешката поетеса, белетристка и класическа филоложка Силва Фишерова гостува на Пловдив чете 2024 със съдействието на Чешкия център и с подкрепата на Чешкия литературен център и Моравската библиотека в Бърно. Литературно четене и дискусия ще е с участието на проф. Жоржета Чолакова и преводачката Нина Тодорова. Срещата е от 18 часа в Би Боп..

публикувано на 19.06.24 в 05:47