Доволни ли са ресторантьорите от възможността да посрещнат своите клиенти на открито от началото на април? Реакцията на бранша проследяваме с адвокат Станислав Проданов, собственик на ресторант в квартал „Капана“.
Станислав Проданов каза, че имат готовност да отворят от 1 април, но настроенията са дуалистични.
"Следейки и днес развитието на пандемията, всичко това ни навежда на едно чувство на несигурност, дали е удачно в този момент да се прави този "жест" към нас", допълни Проданов. Той смята, че браншът е бил демонизиран и му се преписва своебразна роля в разпространението на вируса. "Това не е така, според всички нас обаче", уточни адвокат Проданов. По думите му повече заведения в Капана имат прилежащи площи отвън и плащат тротоарно право, което не надвишава 20% от капацитета на ресторанта.
"Ние сме зависими от времето, като визираме, че сезонът през април, който не предполага към на кой знае какво посещение", смятат ресторантьорите.
По повод на издръжката на заведенията: "Запознат съм с всички мерки, които предлага държавата като компенсации, но не съм се възползвал напълно. При мен работят 16 човека, осигурителната тежест на месец 4600 лева. Компомисът, който направи държавата с 9% ДДС се оказа истинска помощ. За моето заведение разходите са 20 000 лева на месец. Възползвал съм се за две от мерките за 6 месеца, за малко предприятие 10 000 еднократно, и последно съм получил още 7 000 лева.
Сметките сочат 17% помощ на държавата за разходи, за едно заведение. Едно отваряне и затваряне на заведение, е свързано с изключителни организационни проблеми, дотиране с лични средства, например със сумата 4 000 лева, със заповед за отваряне."
Тази седмица слушаме истории, разказани от журналиста от БНТ Пловдив Димитър Димитров. Репортер, който се чувства еднакво сигурен когато отразява инциденти, протести, избори, военни и исторически събития, но и когато говори с рибари и ловци, които го покоряват с колорит и автентичност. Идва от Велико Търново и остава в Пловдив, реализирал своето..
Балканите бойкотират големите вериги магазини. Протестът срещу високите цени и ниския стандарт на живот започна от Хърватия и премина в Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. Бойкот се подготвя и в Гърция на 19 февруари, а у нас той е насрочен за идния четвъртък – 13 февруари. Какво се случва с цените в България? До какво ще..
Затварянето на дървопреработвателни предприятия, сред които и най-големият в региона завод за целулозна хартия в Стамболийски, води до криза в горския сектор и пазара на дървесина. Защо по-голямата част от дървесината вече се внася от други държави в Европа? Какво се случва в горския сектор у нас? Според проф. Васил Живков, председател на УС на..
Според ВМРО, съществува организирана престъпна група между държавата и големите търговски вериги. От организацията подчертават, че правителството има интерес от много високите цени на хранителните стоки в България. В интервю за Радио Пловдив по темата Александър Сиди от ВМРО беше категоричен, че "цените в големите търговски вериги у нас са..
Скъпи ли са храните в магазините? Възможно ли е и е в условията на пазарна икономика да има контрол върху цените? Какво мислят пловдивчани за инициативата за бойкот на магазините в определен ден, която започна от Хърватия и се разпространи в редица страни на Балканите, а у нас организации призоваха гражданите да се въздържат от покупки на 13 февруари в..