Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре хотелите във Велинград ще отворят врати, неясно до кога

"Тежка е ситуацията. Така никога не можем да направим истински туристически продукт", коментира Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по повод отварянето от 1 април на 30 % пълняемост на СПА центрове и басейни. 

Той припомни, че от асоциацията са молили няколко пъти здравния министър или тотално да ги затворят, като им платят за затварянето, или да ги оставят да работят нормално. 

"Как се случват в такава ситуация нещата? Ако сме имали 50 души персонал, сега, за да обслужваме по стаите, ни трябват 100 човека. Имаме адски недоволни гости, адски забавени гости, това не е туристическа услуга", посочи той.

70 % от хотелите във Велинград са затворили, защото "не искат да се излагат пред гостите", каза още Златанов.

По думите му, фактът, че на 30 % се отварят басейни, СПА центрове, е добре за бизнеса. "А пък да храним отвън гостите - в това лошо и студено време? Особено децата, и то вечер - как ще ги храним? Затова - стига решения на парче", призова той.

Според зам.-председателя на БХРА утре на 100 % всички хотели във Велинград ще отворят врати. 

"За утре в моя хотел имам резервирани 3 стаи. За тях трябва да извикам целия персонал. Къде ще ми излезе сметката? Ще изкараме петък и събота, ще видим как стоят нещата и нищо чудно пак ще затворим по собствено желание", прогнозира Златко Златанов.

По думите му, няма как да се контролира заетост на 30 % в СПА центъра или джакузито. "Нашият клиент не идва в казарма, а идва в 5-звезден хотел. И когато му кажеш да не прави нещо, да не ходи там или да се храни на студено, това туризъм ли е?".

Според Златанов до момента единствената помощ за бранша е по програмата 60/40, а БХРА обмисля дали да съди държавата. 

За разлика от хотелите къщите за гости и хижите в региона са пълни, защото никой не ги притеснява и те се хранят вътре. 

Цялото интервю на Неда Велкова със Златко Златанов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52